Inimesed kolivad suuremate linnade piiri taha

Viimasel kaheksal aastal on Eestis hoogustunud eeslinnastumine ning peamiselt kolitakse suuremate linnadega piirnevatesse valdadesse, kirjutab Postimees.

Statistikaameti juhtivstatistik Helerin Rannala sõnul kinnitab rändestatistika kinnisvaraturul toimuvat ehk peamiselt kolitakse linnalähistesse rajoonidesse. «Toimub eeslinnastumine ning peamiselt kolitakse tõmbekeskuste nagu Tallinn, Tartu ja Pärnu tagamaadele,» selgitas ta. Rannala sõnul on sama tendents olnud viimasel kaheksal aastal.

Üldist linn-maa rändesuunda vaadeldes tuleb statistikameti siserände ülevaatest esile liikumine linnast maale, seda eriti perioodil 2004 kuni 2007.

Seetõttu on valdades elavate inimeste hulk suurenenud 16 000 võrra ja linnaelanike oma samavõrra vähenenud.

Kui tavaliselt kolitakse tõmbekeskusega piirnevatesse valdadesse, siis Rannala sõnul on erandlik olukord Harjumaal, kus uusi elanikke on juurde saanud ka Tallinnast kaugemal asuvad vallad. Kuigi Tallinn peibutab uue elukohana noori, loovutab ta samas osa oma elanikest lähivaldadele.

Kõigist elukohavahetajatest hõlmavad enamuse 20- kuni 34-aastased. Kuna aastatega on selles vanusevahemikus elukohta vahetama hakanud vanemad inimesed, siis seetõttu on aasta-aastalt kasvanud laste osatähtsus rändajate hulgas.

Pereealised ehk 30- kuni 49-aastased suunduvad peamiselt Tallinna ja regioonikeskuste tagamaale.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed