18. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmesside read jäävad hõredamaks

Kui eelmisel kevadel jagasid messikorraldajad omavahel kitsukest ehitusmesside turgu, siis sel aastal kemplust ei tule - tänavu toimuvad vaid suured ja ajalooga messid, kirjutab tänane Äripäeva ehituse rubriik.

Madalseisus ja soikunud ehitusturg puhastab ka messikorraldajate ridu. Kui Eesti Ehitab ja Tartu Ehitusmess korraldajate sõnul kindla peale toimub, siis Pärnu ähvardab tänavu ilma messita jääda ning pildilt on kadunud ka pealinna messiturule eelmisel kevadel uue messiga tungida püüdnud Orangetime Expo.

Orangetime Expo tegevjuht Hardy Kinnas lubas eelmisel kevadel, et tollal ära jäänud mess toimub 2009. aastal kindlasti. Eelmisel aastal jäi messile Eesti Ehitab konkurent sündimata, sest Kinnase sõnul jäi ettevalmistusaeg lühikeseks. Oktoobris kuulutati välja ettevõtte pankrot.

Eesti suurim ja pikima ajalooga ehitusmess Eesti Ehitab 2009 toimub aprilli alguses. Messi projektijuht Epp Sultsmann kinnitas Äripäevale, et mess toimub sel aastal kindlasti. "Mõnevõrra pind väheneb, ära jääb lisahall ja natuke väheneb ka välispind," lisas Sultsmann.

elmisel aastal osales messil 322 eksponenti, praeguseks on selleaastasele üritusele kirjas umbes 200 eksponenti. "Firmade seas on üks osa neid, kes messile üldse välja ei tule, teine osa neid, kes tulevad eelmise aastaga võrreldes samas mahus ja kolmandad, kes tulevad väiksemas mahus. Palju on praegu ka firmasid, kes kinnitavad, et just messi neil praegusel hetkel vaja ongi," rääkis Sultsmann.

Korrektuure tuleb ka külastajate arvus. "Ei usu, et külastajaid sama palju tuleb kui eelmisel aastal. Buum on möödas," lisas Sultsmann. Külastajate huvi on praegu tema sõnul suurem renoveerimise ja remondi vastu. "Võib arvata, et külastajate arv on umbes 20% väiksem kui mullu. Ehk siis, kui eelmine aasta oli külastajaid 46 000, siis sel aastal ootaks messile umbes 35 000-36 000 külastajat."

Ära ei jää ka Tartu Ehitusmess, kommenteeris Tartu Näituste projektijuht Andres Ojanurm. Oktoobris toimuva messi kohta on mehe sõnul hetkel veel keeruline öelda, sest aktiivne müük ja registreerimine pole tema sõnul veel alanud.

Hingusele minek ohustab aga Pärnu ehitusmessi, mille korraldaja Eesti Expo pankrotimenetlus kuulutati välja jaanuari keskel. Ettevõtte juht Igor Pihela kommenteeris mullu septembris, et kuuldused firma surmast on liialdatud ning ettevõte tegeleb oma võlgadega ning need saavad loetud nädalate jooksul korda aetud.

Kuu aega enne messi Eesti Ehitab toimub märtsis veebimess "Ehitus ja sisustus, kinnisvara".

Korraldaja Online Expo OÜ tegevjuht Anna Lepp kinnitas eelmisel nädalal, et messi toimumine on kindel. "Internetipõhistes sisustuspoodides ei saa samuti toodet katsuda, kuid sellegipoolest üha enam inimesi teevad oma oste internetis. Salongi minnes ei ole sageli kogu tootevalikut reaalset näha ning suurem osa tooteid on esindatud kataloogis, samuti tehakse tellimusi piltide alusel," kommenteeris Lepp.

"Praegu on 98 eksponenti, kuid märtsikuuni käib projekti aktiivne realisatsioon. Plaanime messiks koguda 150 eksponenti," kommenteeris eelmisel nädalal Online Expo OÜ tegevjuht Anna Lepp. "Külastajaid ootame Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Slovakkiast, Poolast. Kokku umbes 400 000 külastust."

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785