17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi kinnisvaraturg uue tõusu ootel

Uus Maa Kinnisvarabüroo Viljandi maakler Piret Brants kirjutab, et  sama seaduspärasus, mis looduses kehtib ka majanduses ning sealhulgas loomulikult ka kinnisvaraturul, kus on omad õitsengud ja omad puhkeajad.

Praegune rahulik ja vaikne kinnisvaraturg ei ole kindlasti mitte surnud vaid  tõmbab hinge ja valmistub tasapisi majanduse uue tõusu aegadeks.

Viljandi kinnisvaraturul on pakkumises ca 160 korterit.  2007a. sõlmiti Maa-ameti andmetel korteriomanditega 239 tehingut, mille keskmine ruutmeetri hind oli 12 000 krooni. 2008. aastal sõlmiti 209 tehingut, keskmise hinnaga 11 000 kr/m2. Märgata on Männimäe elamupiirkonna domineerimist teiste piirkondade üle. Mõningast korterite hinnalangust võib täheldada Paalalinnas.

Kõige rohkem tehakse tehinguid 2-toaliste korteritega. Ostjateks on põhiliselt  pered, kes soovivad väiksema korteri suurema vastu vahetada ning vanemad inimesed, kes on üksi jäänud ja soovivad kolida väiksemale pinnale. Eelistatakse madalama hinnaga kortereid, esmatähtis ei ole enam heal tasemel siseviimistlus, pigem jääb määravamaks hind. Arvestades küllalt suurt pakkumist, võib nende hulgast  leida tõeliselt huvitavaid objekte, mida tasuks osta praeguse hinnataseme juures. Tuntav on ka välismaaalaste huvi suurenemine meie kinnisvara vastu. Soovitakse turuülevaadet ning ka otsene ostuhuvi näitab elavnemise märke.

Uusarendustes ülepakkumist Viljandi turul ei ole. Pakkumises on Looga tn ja Tallinna tn kortermajad. Uute korterite hinnad jäävad vahemikku 17 000-22 000 krooni m2.

Majade turg on veidi jahenenud. Aktiivses pakkumises on city24 andmetel Viljandis ca 60 objekti. Kui 2007. aastal tehti Maa-ameti andmetel Viljandis elamutega 91 tehingut ning keskmine hind oli ca 1 165 000 krooni, siis 2008. aastal sõlmiti 72 tehingut, mille keskmine hind jäi ca 925 000 krooni vahemikku. Eelistatakse Peetrimõisa ja Uueveski elamupiirkonda. Ostjateks on põhiliselt lastega pered, kes on jõudnud oma elujärge parandada ja kolivad väiksemalt elamispinnalt suuremale. Tehingute madalamat aktiivsust ning hindade langus on tingitud ostjate jaoks halvemaks muutunud laenutingimustest. Samuti tunnevad ostjad oma tugevat positsiooni ning kauplevad enda jaoks parima hinna.

Viljandi üüriturg on jätkuvalt aktiivne. Keskmised üürihinnad jäävad 1200-3900 krooni vahele, kuid tingituna majanduse seisust lähevad  kaubaks siiski odavama hinnaga korterid. Eelistatakse 2-toalisi keskküttega kortereid.

Viljandi kaubanduspindade turule on lisandunud uus spordi-ja vabaaja kaupu pakkuv Day Off kaubamaja. Ka kaupmehed kohanduvad kenasti majanduse seisukorraga ning pakkuvad poelettidel soodsaid kaupu  ning laomüüke. Samasse piirkonda on plaanis ehitada üle 10 000 m2 suurune Eiffeli kaubanduskeskus, mille ehitamine on praeguseks küll edasi lükkunud. Samuti on alustatud Viljandi järve äärde vabaaja ja veekeskus ehitust, mis pakub eelkõige sportimis- ning erinevaid lõõgastumisviise. Hoonesse on planeeritud veekeskus, erinevad spordiklubisaalid, kohvik, iluteenuse pakkujad. Eelkõige rõõmustab ettevõtmine kohalikke elanikke ja Viljandi maakonnas elavaid inimesi.

Viljandi kesklinnas on lõpuks valmis saanud Arkaadia aia  jalakäijate tänav, mis saab kindlasti atraktiivseks lastele ja noortele peredele. Aias on vaheldumisi purskkaevud, karussellid, ronimisredelid ning lillepeenrad. Ühest küljest piirneb Arkaadia aed näiteks Väike-Turu tn 8 majaga, kus plaanib oma tegevust arendada Viljandimaa käsitööliste gild.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785