16. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liimpuitkilpide tootja GM Panels vaagub hinge

Makseraskustes Võru liimpuitkilpide tootja OÜ GM Panels liigub pankrotikursil, sest kuigi ettevõtte omakapital on ­plussis, pole juhtkond üles näidanud huvi võlgnevuste tasumiseks, kirjutab Võrumaa Teataja.

Firma umbes 30liikmeline töötajaskond pole kolm kuud palka saanud.

Kümnendi alguses Võrumaal tootmist alustanud ettevõtte allakäik algas 2007. aastal. Ajutiseks pankrotihalduriks määratud Küllike Mitti sõnul toimusid siis muutused ehitus- ja mööbliturul. Mullu langes ettevõtte käive halduri kinnitusel drastiliselt ning äri jäi kahjumisse.

Alates 1. novembrist lõpetati kahjumit andnud liimpuitkilpide tootmine, kuid ettevõtet likvideerida selle omanikud ei soovinud. Töölistele on tänaseni palk välja maksmata ja töölepingud lõpetamata. Arvete klaarimine nõuab Mitti andmetel vähemalt kolm miljonit krooni.

Sügisel oksjonile pandud vabriku sisseseade müügist laekunud raha kanti Mitti kinnitusel üle Taani emafirmale. Suurem osa tehnikat on müüdud, alles on jäänud vähelikviidne vara, kinnistu ja tootmishoone. Likviidset vara on ettevõttel umbes 4,2 miljoni krooni eest.

Ettevõtte kohustused küünivad Mitti andmetel 29 miljoni kroonini, samas kui vara on kokku 33 miljoni väärtuses. Kuigi omakapital on positiivne, taotles ajutine pankrotihaldur üleeilsel kohtuistungil pankroti väljakuulutamist, sest on näha, et võlgnik ei suuda võlgnevusi tasuda ning makseraskused pole ajutise iseloomuga.

GM Panelsi juhtkond eesotsas John Asmusseniga on Mitti hinnangul alates hilissügisest sisuliselt oma tegevuse lõpetanud. See on raskendanud ka vajalike andmete hankimist ettevõttest.

Kohtunik Roomet Sõnna küsimusele, kas GM Panelsi raskuste põhjuseks võivad olla juhtimisvead, sõnas Mitt, et seda ei saa välistada.

GM Panelsi volitatud esindajat kohtuistungile ei ilmunud. Kohtule saadetud kirjas kinnitas ettevõtet esindav vandeadvokaat Siim Roode, et võlgnik ei soovi istungil osaleda ja vastuväiteid tal pole. Küll oli publikuna kohal saalitäis GM Panelsi nördinud töötajaid.

Kohus avaldab pankroti osas otsuse 23. veebruaril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785