13. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürnikud ootavad büroopinna omanikult 20-30% soodustust

Büroopindade ülepakkumise tõttu on üürnikud ootused kõrgele kruvinud- tavapäraselt eeldatakse, et pinna omanik on valmis alghinnast tegema vähemalt paarikümneprotsendilise allahindluse. Tavaliselt saavad nad ka oma tahtmise, kirjutab Pindi Kinnisvara äripindade maakler Ingrid Mitt.

Valdavalt on büroopinda vahetada soovivad ettevõtted nn ooterezhiimil- eelkõige jälgitakse turul toimuvat ning loodetakse veelgi suuremat hinnasula. Sobiva kontoriruumi leidmisel tehakse aga majaomanikule väga agressiivne hinnapakkumine. Ühelt poolt on see praegusele turuolukorrale üldine käitumine- emotsionaalne vajadus hinnas alla saada. Teisalt arvestatakse pakkumist hoolega ning pinna omanikule öeldakse hind, mille puhul on firmale majanduslikult tulus ja otstarbekas vaevalist kolimisprotsessi üldse ette võtma hakata.

Paljud ettevõtjad ootavad aga jätkuvalt suuremat hinnalangust. Turul on mitmeid tellimusi, kus büroode otsijad on A-klassi büroopinna hinnalaeks määranud 100 krooni ruutmeetri kohta. Kusjuures nii mõnigi neist on veendunud, et hinnatase võib tulevikus ka sellest läbi kukkuda.

Uute, A-kvaliteediga pindade omanikud ongi pidanud hindades juba arvestatava tagasikäigu tegema- mullu teises pooles oli äärelinna büroomajade keskmine hinnatase veel 160-170 krooni ruutmeetri kohta, tänaseks on omanikud uue kliendiga läbirääkimistelaua taga valmis mitukümmend krooni alla tulema.

Vanemate äärelinna büroomajade hinnatase on praeguseks langenud juba 75-100 krooni vahele ruutmeetri kohta, kuna uued üürilised lihtsalt ei ole nõus kõrgemat pakkumist vastu võtma.

Pinges on ka üürnikud, kes sõlmisid üürilepingud aasta-kaks tagasi hindade kõrghetkel. Üleüldine üürihinna langus sunnib ka neid üürilepinguid peaaegu ühepoolselt üle vaatama ning omanikupoolse keeldumise korral on järgmisel päeval omaniku postkastis teade üürilepingu ennetähtaegse lõpetamise kohta. Kuna ettevõtted hoiavad oma püsikuludel hetkel väga kiivalt silma peal, on ilmselt suurem lepingute ülevaatamise laine alles ees, mis võib praeguse hinnakujunduse veelgi rohkem omanike kahjuks pöörata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785