11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa:  eesmärk on  tagada klientidele likviidsus

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus kirjutab, et eesmärk on tagada müüjatele ning üürileandjatele likviidsus.

Kinnisvaraturg on Eestis hetkel langustrendiga. Pakkumiste hulk kinnisvaraportaalides on suur ja külluslik. Maksujõuliste ostjate leidmine ning nendega tehinguni jõudmine on vaevarikas protsess, mis nõuab maakleritelt kannatlikkust ja püüdlikkust.  Tuttav on olukord, kus ostjad kauplevad kombates sellega müüjate valuläve, et teha tehinguid  parimatel võimalikel tingimustel. Ostuotsus võtab aega ning tuleb sügavuti kaalutletult. Müüjad on suhteliselt nurkasurutud olukorras ning tihtilugu tuleb nõustuda pakkumisega, mis rõõmu ei valmista.

Arvestades langustrendiga kinnisvaraturul  oleme meie Uus Maas võtnud fookusesse just müüjatele ning üürileandjatele* likviidsuse tagamise, mis hetkel tundub kõige rohkem väärtust loova tegevusena.

Maaklerid on reeglina just objekti müüjatega käsunduslepingulistes suhetes ning nende soovide täitmine on  maakleri põhifookuseks. Varasemalt ehk siis tõusva turu tingimustes oli põhiülesandeks ka parima müügihinna saavutamine müüjale ja seda olenemata ajalisest tegurist, kuna pikem müügiaeg aitas saavutada kõrgema hinda.

Langeval turul on meie jaoks oluline, et  müüja jõuaks tehinguni kõige lühema võimaliku aja jooksul.  Iga müügiga venitatud päev võib tähendada madalamat müügihinda.  Toon välja mõned printsiibid, mille alusel Uus Maa kinnisvaraspetsialistid hetkel kinnisvaramüüjaid  aitavad.

Müüjal peab olema selge motivatsioon kiireks müügitehinguks. Tal on sõna otseses mõttes asjaga kiire, kuna ta on otsustanud kindla veendumusega oma kinnisvara ära müüa ja jõuda tehinguni  maksimum 2-3 kuu jooksul.  Maakleritel pole mõtet teenindada hetkel kliente, kes lihtsalt katsetavad müüki, pakkudeks välja oma nägemuse müügihinnast, väites, et tehinguni jõudmisega on aega. Langeval turul, finantskriisi tingimustes võib iga tehinguga viivitatud päev tähendada odavamat hinda. Langeval turul on hind langeva trendiga, mis aitab vältida tõelist kaotust. Meie soovitame klientidel jälgida kinnisvaraportaalides sama piirkonna ja sarnaste objektide pakkumisi. Müüki võttes tuleb esimese asjana koheselt kokku leppida likviidsust tagav müügihind, mis peaks olema parem teistest portaalis rippuvatest pakkumistest. Ainult nõnda oleme turust ees ja võime jõuda tehinguni optimaalse aja jooksul. Ühtlasi ootavad  maaklerid, kes on fookusesse seadnud klientide likviidsuse tagamise, klientide  kiiret otsustusvõimet ja paindlikkust kauplemise hetkeks.

* Müügihind peab olema turust ees.

Kuna langeval turul on iga müügipäev olulise tähtsusega, siis maaklerid on pidevas kontaktis müüjatega ning kõik pakkumised edastatakse ülima operatiivsusega klientidele.

Müüjad, kellel täna pole otsest vajadust müüa, neile soovitaksime kinnisvaratehingute tegemisega oodata.  Hetkel pole õige aeg katsetusteks.  Selle mõtte vastu räägib küll olukord,  kui märkate teie unistustepakkumist kinnisvaraportaalis ja seda ülimalt soodsal hinnatasemel. Oma kinnisvaraunistuse realiseerimiseks peaksite müüma hetkel olemasoleva vara ning võib juhtuda, et tasub katsetada olemasoleva asja müüki, tehes seda soodsa hinnaga ja kiiresti. See võimaldab teil osta uus kinnisvara sama soodsatel tingimustel.

Igale langusele järgneb tõus. Osta tuleb kinnisvara langeval turul ning müüa tõusuharjal. See on kõigile meile tuttav, kuid noores,  arenevas ja väheste kogemustega riigis raskesti järgitav tõde.

* edaspidi üürileandjaid eraldi välja ei too. Müüjatest rääkides on mõeldud ka üürileandjaid.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785