11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suuremad koondamised ehituses alles ees

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juht Indrek Peterson kirjutab, et suuremad koondamised ehitussektoris seisavad veel ees.

Ilmselt avaldub see suuremal määral peale uue töölepinguseaduse jõustumist 1. juulist. EEEL-is puudub kahjuks täpne statistika ehitussektori palga kohta, kuid ilmselt pole seda ka kuskil mujal. Kui teha üldistusi meie liikmete avaldustest siis võiks tõdeda, et  palgad (sissetulekud) ehitussektoris on tõesti tänaseks juba märkimisväärselt langenud.

Ehitustööliste osas pakun languseks 20-30% ja arvan, et olulisel määral ehitustööliste palk enam langeda ei tohiks. Pigem tõusevad päevakorda lähitulevikus just hulgalised koondamised, kuna ehitussektor on kokku kuivanud ja kaugeltki kõikidele enam tööd ei jätku. Enamusele  ehitusettevõtetele on selgeks saanud, et kriis ei ole lühiajaline ja et ei ole mõistlik konkurentsivõime säilitamiseks nii suurt koosseisu üleval pidada.

Kontoritöötajate ja teenindava personali osas pakun palkade languseks  kuni 20%, siin on valdavalt tegemist kollektiivse kokkuleppega kus kõikidel kontoritöötajatel vähendatakse teatud perioodiks palka kokkulepitud protsendi võrra. Kontoritöötajate osas ei tohiks nii suuri koondamisi ees olla, kuna iga ettevõtte normaalseks toimimiseks on vajalik teatud optimaalne struktuur, mille edasine kärpimine oleks ettevõttele konkurentsivõime säilitamise seisukohalt ohtlik. Pigem reguleeritakse kulusid edasiste palkade langetamise arvelt.

Mis puudutab tippjuhte, projektijuhte ja spetsialiste, siis siin peame parema ülevaate saamiseks rääkima mitte palkadest vaid sissetulekutest, mille väga oluliseks osaks on objektide taotlushindade realiseerimisest tulenevad tulemustasud ja preemiad. See tähendab, et enamikel juhtudel ei pruugi põhipalk üldse langeda, langevad aga oluliselt tulemustasud ja preemiad, kuna tänu viimasel ajal üha sagenevatele alapakkumistele ehituses on ka  ehitusobjektidelt teenitavad kasumid kordades langenud.

Vaatamata kõigele üritatakse ettevõtete võtmepersoonide sissetulekuid suures osas säilitada. Langus võiks olla sõltuvalt ettevõttest keskmiselt 10-20%. Ka siin on ees oodata koondamiste arvu kasvu, kuna kõikidele lihtsalt objekte ei jätku.

Mis puudutab minu eelmise aasta prognoosi ehitussektorist lahkujate osas siis arvan, et suures osas pidas prognoos ka paika ehk lahkus 5000-10 000 töötajat. 2009. aasta osas ma enam nii optimistlik kahjuks ei ole.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785