3. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara on hakatud ostmise-müümise asemel vahetama

Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev kirjutab, et kliendid soovivad kinnisvara ostu-müügi asemel vahetada, kuna müügiperioodid on võrreldes sügisega veelgi pikenenud, hinnad langenud ning paljudel kummitavad tagatoas ka makseraskused. 

Kinnisvara vahetusteenus on sisuliselt ostu-müügitehing, kus mõlemad osapooled sõlmivad nii ostulepingu kui ka olemasoleva vara müügilepingu. Kõige levinum on vahetus korteriomandiga: suurema korteri vahetus väiksema vastu või vastupidi, kuid küsitakse ka teistsuguseid vahetustehinguid: hoonestamata või hoonestatud kinnistu vahetust korteri vastu, suvila vahetust korteri vastu, korteri vahetust eramu vastu jne. Küsitud on isegi miljonikroonise luksusauto vahetamist korteri vastu.

Sageli lisandub kompensatsioon osapoolele, kes vahetab olemasoleva elamispinna odavama ja väiksema vastu. Seoses  pikkade müügiperioodide ning majanduslanguse ja koondamistega on vahetustehing mõne inimese puhul nö pääsetee makseraskustest.  Vahetades olemasolev suurem elamispind väiksema vastu, saab kompensatsiooni eest tasuda pangalaenu ja samas vähenevad ka igakuised kommunaalkulud.

Enamasti on vahetusest huvitatud inimesed seotud eluasemelaenuga.  Kui vahetatav elamispind on soetatud eluasemelaenuga, tuleb pangaga tingimuste osas kokku leppida, sest vahetades elamispinna väiksema vastu, võib muutuda ka tagatise väärtus. Lisaks on elamispinna vahetusest huvitatud inimesed, kellel küll ei ole eluase soetatud laenuga, kuid sissetulek on nii väike, et ei jõua kommunaalkulusid katta. Nemad soovivad enamasti väiksemat ning madalate kommunaalkuludega elamispinda.

Kuna vahetustehingul võib olla mitu erinevat osapoolt,  sõltuvalt sellest, kas vara on omandatud laenuga või mitte, ei ole tehingul ka ühte konkreetset skeemi nagu tavalise ostu-müügiprotsessi puhul.

Vahetustehing on kinnisvaraomanikule sobivam kui kiir- või sundmüük, sest see säästab inimese suuremast stressist, mis on seotud vara sundmüügiga. Samas saab vahetustehingust saadud kompensatsiooniga tasuda pangalaenu ning vähendada püsikulutusi. Kindlasti ei tohiks aga vahetustehinguga oodata viimase hetkeni, kuna ka selle realiseerumine võtab aega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785