21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike Keskliit:Võtame Eesti Gaasilt võimaluse hinnalangusega venitada

Koduomanikke ühendava Eesti Omanike Keskliidu hinnangul tuleb muuta Maagaasiseadust tagamaks õigeaegne hinnalangus kodutarbijatele.

 Praeguse regulatsiooni kohaselt ei ole monopolistlikul maagaasiettevõttel sisseostetava maagaasi olulise hinnalanguse korral kohustust esitada Konkurentsiametile uut hinnataotlust, mis langetataks müüdava maagaasi piirhinda kodutarbijatele.

Regulatsioon on kaldu kodutarbijate huvide kahjuks, kuna Eesti Gaasil pole motivatsiooni uut hinnataotlust esitada – iga hinna alandamisega venitatud päev toob gaasihiiule märkamisväärset lisakasumit. Ebaefektiivsed on ka Konkurentsiametile tänase seadusandlusega tagatud sekkumisvõimalused – põhimõtteliselt saavad nad esitada Eesti Gaasile ettekirjutusi, ent see protsess on pikk ja ei pruugi anda soovitud tulemust.

Meie ettepaneku kohaselt tuleks Maagaasiseadust täiendada, asetades monopolistlikule gaasiettevõttele kohustuse esitada ise uus hinnataotlus juhul kui sisseostetava maagaasi hind oluliselt langeb. See tagaks kodutarbijate huvide parema kaitse.

Üle tuleb vaadata ka piirhinna regulatsioon, mis praegu eeldab kolme kuulist etteteatamist nii hinna languse kui tõusu puhul. Kodutarbijale hinnalangus võiks senise kolme kuu asemel vormistuda ühega. Hinnatõusu puhul peab siiski säilima vähemalt kolmekuuline etteteatamisaeg kuivõrd kodutarbija on suhetes monopoliga selgelt nõrgem pool ning vajab seega täiendavat kaitset. Seesugust praktikat toetab ka euroopalik tarbijakaitseõigus.

Need kaks ettepanekut koosmõjus tooks uue kvaliteedi kodutarbijate õiguste kaitsesse ja võimaldaks senisest efektiivsemalt kontrollida monopoli tegevust.

Eesti Omanike Keskliidu liige Marina Riminskaja pöördus teatavasti Tallinna Halduskohtu poole vaidlustades Konkurentsiameti otsuse, millega oktoobris hüppeliselt tõsteti maagaasi piirhindasid kodutarbijatele.

Kaebuse põhjustas maagaasi hinna läbipaistmatus, tänaseks päevaks oleme jõudnud nii kaugele, et otsime Konkurentsiametiga kohtuvälist lahendit. Ühiseks eesmärgiks on paremini tagada kodutarbijate õigused ning seeläbi gaasi hinna läbipaistvus ja õigustatud ning proportsionaalne hinnalangus.

Ühiste huvide olemasolu ja toetust meie seisukohtadele on väljendanud ka konkurentsiameti juht Märt Ots, kes hiljuti märkis: „Praegune seadus jätab ettevõttele võimaluse hinna langetamisega venitada. Loodan, et ettevõte ei kasuta seda võimalust."

Loodetavasti on Maagaasiseaduse muudatusettepanekute pakett osa võimalikust Omanike Keskliidu ning Konkurentsiameti vahelisest kompromissist

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785