19. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraärimees: laenu on võimatu saada

Kinnisvara hinnad langevad, kommunaalmaksed on kihutanud lakke, investeeringute marginaalid on häbematult langenud, pangad on kerinud laenu protsendid taevasse, kuid sellegipoolest laenu võtta on sisuliselt võimatu, kirjutab Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna.

Üha enam mitmetes foorumites ja neti kommentaariumites pilatakse maaklereid. Eeskätt süüdistatakse neid ebapädevuses , ahnuses ja laiskuses. Rohkem ja rohkem tõdevad kinnisvara omanikud, et iseseisev kinnisvaraga tegelemine viib oodatud tulemuseni ennem, kui kasutada selleks maakleri abi, ehksiis tuttav fraas kuulutustes „Otse omanikult ja maakleritel palun mitte tülitada“ Süüdistatakse ka maaklereid kinnisvara buumi tekkes, sest nad ei pannud kätt ette ohjeldamatule hinnatõusule. Ühesõnaga maakler on lihtne müügimees, kes elatub vahendustasust ehk siis mida kallimalt müüb seda kopsakam on vahendustasu.

Tekib küsimus, kuidas muuta asju nii, et kinnisvara omanikud kelle põhitegevus on kõike muud, kui kinnisvaraga tegelemine, saaksid tegeleda oma põhitegevusega ja kinnisvaras tekiks selline usaldusväärne partner  , kes suudaks adekvaatselt nõu anda ja vajadusel aidata realiseerida kinnisvara.

Kui sirvida natuke kinnisvarabüroode kodulehti, siis enamik on tekkinud buumiaegsel või vahetult buumi eelsel perioodil ehk siis aastatel 2003 – 2006 ja enamike hüüdlauseks on usaldusväärse müügi korraldamine. Kui olla irooniline, siis buumi üks käivitajatest oligi see hüüdlause, sest usaldusväärsuse asemel lubati müüa hoopis kallimalt, mis muidugi on iga kinnisvara omaniku unistus.

Imestada pole midagi, sest üha kasvav buum soodustas ettevõtete teket ja nii nagu nad siis tekkisid nii nad praegu ka kaovad, sest õnne otsimisest ning kiirest kasumi teenimisest on saanud läbi põlemine.

Kuidas edasi?

Ilmselt turg selekteerib tugevamad ja professionaalsemad välja, ning tekib uus seltskond, keda võiks nimetada kinnisvara konsultantideks.

Kinnisvara konsultandi eesmärgiks ei peaks olema raha vaid rahulolev klient, sest raha on onju tegelikult rahulolu tulemus. See on väärtus, mida ei ole võimalik alahinnata, sest teadmised,oskused ja professionaalsus , mis on viinud eesmärgid loodetud tulemuseni on alati vääriliselt olnud tasustatud.

Olgem objektiivsed ja aeg annab arutust kes on kes.Tänane sõnnik on homme väetis! Seda põllumehe tarkust on sajandeid meie esivanemad erinevatel aegadel  kasutanud iseloomustamaks raskeid aegu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785