15. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: novembris langes tehingute arv hullumeelselt

Languseks aastataguse ajaga oli vastavalt 49 ja 44%. Detsembris tehingute arv ei taastunud - Eestis sõlmiti 851 ja Tallinnas 379 korteriomanditehingut.

Samas on aastataguse ajaga võrreldes tehingute arvu languseks "kõigest" 35...36%.

Nii suur tehingute arvu langus on olnud ootamatu ja see on märkimisväärselt allpool prognoositud korteriomanditehingute taset. Kuivõrd detsember pikkade pühade tõttu oli kinnisvaraturul arusaadavalt üsna passiivne kuu, siis jääb vaid loota, et jaanuarikuu tulemusi mõjutab alanenud euribor ning et tehignute arv siiski vähemalt pisutki tõuseb.

Võrdluseks olgu siin tootud, et näiteks tehingute arvu tipphetkel 2005. aasta novembris tehti Eestis 2915 ja Tallinnas 1389 korteriomanditehingut. See on mitmetes kordades rohkem, kui tänasel päeval.

2008. aasta detsembriks oli Eesti korteriomanditehingu keskmine ruutmeetrihind 13 551 krooni. Tallinnas oli vastav näitaja 18 986 krooni. Võrreldes aastataguse ajaga on hinnalanguseks vastavalt 24 ja 22%.

Kui aga detsembrikuised hindu võrrelda tipphindadega 2007. aasta aprillis, siis on languseks 30 ja 29%. Hinnalangus on olnud üsna sirgjooneline ja seetõttu on see hästi järginud ka sirgjoonelist prognoosi. Nii Eesti, kui Tallinna reaalsed tehinguhinnad on vaid paar protsenti või mõnisada krooni prognoositust allpool.

Siiski peab väitma, et prognoos on siingi reaalsusest optimistlikum olnud.

Langus on olnud aeglane, kuid kindel ja paistab, et hindade stabiliseerumisega läheb veel aega. Seevastu korteriomanditehingute arv on pakkunud ebameeldiva üllatuse, mis avaldus suure languse näol novembris 2008.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785