14. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügipakkumised on tehinguhindadest kuni kolmandiku kallimad

Tallinna korteriturul on kiire sügisese hinnalangusega taas suurenenud pakkumishindade ja reaalsete tehinguhindade vahe, mis võib sõltuvalt linnaosast küündida enam kui 30 protsendini, kirjutab Ekspresskinnisvara.

„Sarnane olukord leidis turul aset ka 2007. aasta sügisel, mil elamispindade hinnad hakkasid märkimisväärselt kahanema,” selgitab Pindi Kinnisvara analüütik Kairi Teesalu. „Ka tollases kiires langusfaasis kasvas müügipakkumiste ja reaalsete tehingute hinnavahe märkimisväärselt, kuna müüjad reageerisid aset leidnud hinnalangusele mõnekuulise viitega.”

Praeguseks on Tallinnas reaalne tehinguhind keskmisest müügipakkumise hinnast madalam linnaosade kaupa järgnevalt:

Pirita 32%

Lasnamäe 25%Haabersti 24%Kesklinn 23%Mustamäe 19%Kristiine 18%Nõmme 7%

Siiski tuleks arvesse võtta, et müügipakkumiste hulgas on ka keskmisest kõrgema hinnaga varagruppe, nagu uued korterid ja eksklusiivsemad elamispinnad, millega tehakse praegu tehinguid vähem ning seetõttu ei pruugi pakkumiste keskmine hind ja reaalselt tehtud tehingud päris üksühele võrreldavad olla.

„Omanike ootused on hetkel veel sügisesel hinnatasemel ning turu edasist langust pole veel täielikult omaks võetud,” jätkab Teesalu. „Samas on oluline märkida, et kui jätkuvalt räägitakse kinnisvarahindade 20-25 protsendilisest langusest, siis värske statistika kohaselt on võrreldes 2007. aasta tippajaga Narvas korterite hinnad langenud 55, Tallinnas 33, Pärnus 29 ja Tartus 25 protsenti.”

Narva suur langus oli Teesalu sõnul peegeldus kunagisele ülikiirele hinnatõusule, mis sarnaselt praegusele hinnakukkumisele edestas ka tollal teisi linnu. Väiksemates linnades on langus olnud keskmiselt veidi väiksem, näiteks Paides 30, Rakveres 22 ja Viljandis 15 protsenti.

Eramute ja elamumaa hinnad on enamikes linnades langenud veelgi rohkem ning eelkõige maade hinnad on kaotanud enam kui poole oma väärtusest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785