13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Arengufond investeerib säästvasse energeetikasse

Arengufond ostab Eestis uudset tuuleturbiini väljatöötavas Goliath Wind OÜ-s 3,9 mln krooni eest 21,37% osaluse.

Projekti kaasinvestoriks on PowerDrive OÜ, kes investeerib Goliath Wind OÜsse Arengufondiga samadel tingimustel täiendavad 3,9 mln krooni.

Goliath Wind OÜ eesmärgiks on arendada välja seniste lahendustega võrreldes odavam, samas töökindel ja efektiivne tuuleturbiini generaator, mis võimaldaks alandada tuuleenergia hinda. Goliath Wind OÜ viib Lars Mach’i juhtimisel ellu inglise professori Ed Spooner’i Durhami ülikoolis väljatöötatud ideed.

“Enamus tavapäraseid tuuleturbiine sisaldavad hammasratas-ülekandeid, mis on nõrgim lüli nende konstruktsioonis. On valmistatud ka otseülekandega tuuleturbiine, kuid need on väga massiivsed ning materjalimahukad. Meie eesmärgiks on jõuda tuuleturbiinideni, mis on kergemad, vastupidavamad ja mille võimsus algaks 1,5 megavatist ning annaksid 15-20% odavamat elektrit kui praegu kasutusel olevad tuuleturbiinid”, selgitas Goliath Wind OÜ juhatuse liige Margus Dintshenko.

Arengufondi investeeringute ekspert Indrek Kelder’i sõnul on Goliath Wind OÜ-l suur tõenäosus oma eesmärgid ellu viia. “Otsustasime Goliath Wind’i investeerida järgmistel põhjustel: uuetüübilise tuuleturbiini idee autorid on ettevõttesse kaasatud, tehnoloogiline audit peab leiutist teostatavaks ning majanduslikult tasuvaks. Lisaks on ettevõttel rahvusvahelist haaret, võtmeisikud on töötanud näiteks Rolls-Royce Marine ja Briti kaitseministeeriumi arendusprojektide juures.

Arengufondi investeeringu tulemusena viiakse rahvusvaheline äriprojekt ellu Eestis. Turbiini prototüüpi disainimisel ja testimisel tehakse koostööd ka TTÜ elektrotehnika õppetooli juhi Jaan Järviku meeskonnaga. Prototüübi õnnestumisel tunnevad turbiini vastu huvi juba hiinlased, samuti on mitmed euroopa tootjad uute lahenduste suhtes avatud,” kommenteeris Indrek Kelder investeeringu tausta.

Eesti Arengufond on Riigikogu poolt ellu kutsutud, et teostada tulevikuseiret ning investeerida uut moodi mõtlevatesse ja ambitsioonikalt tegutsevatesse Eesti tehnoloogiaettevõtetesse. Kohaliku riskikapitalituru elavdamiseks otsib Arengufond alati projekti ühe või mitu kaasinvestorit, kellega investeeritakse ettevõtetesse võrdsetel tingimustel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785