9. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tasuline parkimine mõjutab üüriturgu?

Uus Maa Kinnisvarabüroo üürikorterite atesteeritud konsultant Kristina Sõmerik kirjutab, et lisaks koduomanikele mõjutab laiem parkimisala ka  kesklinna või vanalinna üürikorteri võtnud inimesi.

Mmugav parkimine oluline argument korteri üürimise juures, mistõttu see siiski on omanike ja  üürnike jaoks on oluline teema. Korter, mis asub tasulisel parkimisalal ning mille juurde parkimiskohta hoovis või mujal pakkuda pole, on reeglina vähem eelistatud ning seetõttu võib üürniku leidmise aeg venida pikemaks ning omanikul tuleb varuda kannatust. Paljude kesklinna üürnike jaoks aga ei olegi parkimiskoha olemasolu määrava tähtsusega, kuna üürnikul ei ole autot. Seetõttu ei saa tuua välja ühest trendi parkimiskoha olulisusest korteri juures.

Millised on aga võimalused üürnikul, kel igapäevaselt on vaja autot kodu juurde parkida, aga eraldi parkimiskohta korteri juures ei ole? Üheks ja enamlevinuks võimaluseks on osta endale piirkonna parkimiskaart, mida on võimalik taotleda Linnavalitusest.

Lisaks sellele on võimalik parkida ka läheduses asuvates parkimismajades või parklates. Valvega parkimismajades või parklates parkimine on küll turvalisem, kuid samas ei pruugi  korterile piisavalt lähedal asuda parklaid, mis teeb parkimise ebamugavaks. Parim valik on muidugi leida korter, mille juurde kuulub parkimiskoht hoovis või mujal piiratud alal. Kuid, kui rahakott kannatab, siis saab ka kuukaarte osta või parkimismajade ja tasuliste parklate teenuseid kasutada.

Kui tegemist on korteriga uues korterelamus, kus elanikele on jaotatud parkimiskohad, kuid üüritava korteri juurde parkimiskohta ei kuulu, oleks mõttekas koridori teadetetahvlile panna kuulutus, et soovitakse üürida parkimiskohta. Sellised kuulutused mõjuvad ning reeglina saadakse suhteliselt hea hinnaga parkimiskoht.

Üürniku jaoks üheks odavamaks parkimise võimaluseks on registreerida end üürikorterisse ning taotleda elaniku aastakaarti, mis maksab 600 krooni või siis hooajakaarti Pirita elanikule (15.maist kuni 15.septembrini), mis maksab 100 krooni (vt Tallinna Linnavolikogu määrus nr 9 punkt 6.6 või 6.7).

Õigus oma sõidukile parkimiskaart saada on elanikul, kelle elukoht on olnud vähemalt üks aasta taotluse esitamisele vahetult eelneval perioodil rahvastikuregistri andmetel Tallinna linn, kelle elukoht taotluse esitamise ajal asub rahvastikuregistri andmetel Tallinna avaliku tasulise parkimisala piires ning kelle ees- ja perekonnanimi on kantud mootorsõiduki registreerimistunnistusele. Kui elaniku omandis või kasutuses on mitu sõidukit, on tal õigus saada ainult üks aastakaart (Pirita elanikul hooajakaart).

Täna on Parkimiskaart elektrooniline, mis on väga mugav ning seda ei pea eksponeerima enam sõiduki esiklaasil.

Omanike jaoks oli varasemalt üürnike korterisse sisse registreerimine riskantne, kuna hiljem võisid tekkida komplikatsioonid üürnikust vabanemisel.

Tänaseks on seadust muudetud ning üldjuhul kehtib sissekirjutus vaid üürilepingu kehtivuse ajal. Vajadusel on nüüd võimalik omanikul ainuisikuliselt (ilma üürniku nõusolekuta) sissekirjutus lõpetada. Selleks tuleb esitada taotlus Linnavalitusele ning seal tehakse vastavad kanded. Seega on praegu omanikel oluliselt lihtsam lubada üürnikel end korterisse sisse registreerida, ilma et hiljem probleeme tekiks.

Alates 01.01.08 kehtivad kaartide hinnad:

KESKLINN (Kesklinna avalik tasuline parkimisala):16 krooni tund2000 krooni kuukaartParkimine tasuline: E-R 07:00-19:00, L 08:00-15:00Pühapäevadel ja riiklikel pühadel tasuta.

SÜDALINN (Kõrgendatud maksumääraga kesklinna valveta tasulise parkimise tsoon):

36 krooni tund3500 krooni kuukaartParkimine tasuline: E-R 07:00-19:00, L 08:00-15:00Pühapäevadel ja riiklikel pühadel tasuta.

VANALINN (Vanalinna valveta tasulise parkimise tsoon): )

72 krooni tund4500 krooni kuukaartParkimine tasuline ööpäevaringselt.(allikas: www.yhisteenused.ee

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785