8. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läänemaal korterite enneolematu ülepakkumine

Läänemaa kinnisvaraturul on viimaste kuudega olnud suuri muudatusi — mitu korda rohkem pakutakse eluasemeid üürile, kirjutab Lääne Elu.

Lääne Elus avaldatud kinnisvarakuulutusi analüüsides selgus, et septembriga võrreldes suurenes detsembris korterite üürile andmise teadete hulk rohkem kui kolm korda — 20–lt 65–le.

Oktoobris avaldati Lääne Elus 35 üürikuulutust. Kortereid antakse üürile peamiselt Haapsalus, üksikuid ka Uuemõisas, Taeblas ja Paliveres.

Võrdlemisel läksid arvesse septembri, oktoobri ja detsembri, iga kuu kümne lehe kuulutused. Novembri näitajad ei erinenud suuresti oktoobri omadest, seepärast seda kuud ei arvestatud.

Samade kuude üürilevõtukuulutuste hulgas suurt kõikumist ei olnud. Septembris avaldati 9, oktoobris 8 ja detsembris 12 teadet.

Eluaseme müügi kuulutusi oli kogu perioodil peaaegu sama palju — septembris 30, oktoobris 34 ja detsembris 29.

Müügiteadete puhul ei läinud arvesse uute majade korterite pakkumised, mida on avaldatud järjepanu juba väga pikka aega ja mis ka kõikumist ei näitaks.

„Lehed kubisevad pakkumistest, mida otsiti varem taga tikutulega,” ütles siinse kinnisvaraturuga hästi kursis olev AS Kiva kinnisvaramaakler Ülo Metsalu.

Tema sõnul näitab üüriturule paisatud korterite suur hulk, et headel aegadel osteti kinnisvara senisele lisaks. „Intressid olid väikesed, palgad head, raha oli vaja kuhugi paigatada — ostetigi kinnisvara lisaks,” ütles Metsalu. „Keegi ei osanud aga ajastada, et tõus nii järsku otsa sai. Ka meie peaminister ja president ei uskunud, et olukord nii hulluks läheb.”

Metsalu sõnul on kinnisvara müügitehingud praegu nullilähedased, mistõttu üritavad inimesed kortereid üürile andes kas või kommunaalkulusid kompenseerida. Ta tunnistas, et häid üürnikke on raske leida, sest ka neil on majandusraskused.

Korterite ja majade müügiturul valitseb samuti ülepakkumine. „Nii suurt kinnisvarakogust pole Läänemaal kunagi müügis olnud — ligi 370 korterit ja 70 maja,” lausus Metsalu. „See on meeletu hulk.”

Kuna ostjaid pole, sunnib see omanikke kokkuhoiule. „Ole mees, tee tööd ja maksa pangalaenu,” manifesteeris Metsalu praegust situatsiooni.

Läänemaa kinnisvaraturu hindu Metsalu teiste Eesti paikadega võrrelda ei tahtnud, sest portaalides ja ajalehtedes avaldatavad hinnad ei vasta tegelikule turuseisule ja seepärast ei saa tõest vastust anda. Inimesed hoiavad statistiliselt üleval varasemale ajale harjumuspäraseid hindu. Kui aga kellelgi hakkab king pigistama, ollakse valmis hinda järsult langetama.

„Kui 150 000 — 200 000 krooni maha võtta, saab korterist lahti küll,” tõdes Metsalu. „Hinna langetamist tuleb ennetada, mitte teha seda tagantjärele. Mõned on sellest aru saanud ja nemad on ka kinnisvarast lahti saanud.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785