29. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusfirma jättis töötajatele palga maksmata

Tallinna ehitusfirma Comintec töötajates on vallandunud pahameeletorm, sest firma pole osadele töötajatele maksnud aasta lõpus palka, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kadri Jakobson.

„Rügasin draamateatris oktoobri kuus ka nädalavahetustel töötada. Tegin ka „tublide“ töömeeste töid üle. Mul oli vaja teenida juba jõuludeks valmistudes suuremat palka. Oktoobris kolleegidega kontorisse raha järgi minnes laiutas raamatupidaja käsi./…/ Lubati et jõuludeks saab kõigiga tasa-et rasked ajad-firmal on uus omanik,“ kirjutas üks tööline Äripäeva kommentaariumis.

Töödejuhataja Viljar Vilbiks tunnistab, et ka temal on palk jäänud saamata, kuid suurt numbrit ta sellest ei tee. Ta ütleb, et tunneb firma omanikku pikka aega ning teab, et ta maksab palga ära.

„Ma ei saa palka ainult ühest kohast. Samas ma tean ja usun, et palk makstakse ära,“ kinnitab Vilbiks.

Hetkel Peterburis viibiv firma omanik Toomas Luts kinnitab, et palk jäi tõepoolest osadele töötajatele välja maksmata. Kui mitmele täpselt, ta ei avalda.

„Ei oskagi peast kohe öelda. No neid pole palju, mõned üksikud. Olen paljudele omadest vahenditest maksnud,“ nendib Luts. Põhjuseks toob ta kahe objekti eest tellijalt saamata jäänud raha. Tellijate nimesid Luts ei avalikusta.

„See pole telefonijutt. Mina ei hakka tellijatele ette heitma. Meie saame palka maksta selle raha eest, mida maksab tellija. Tellija maksab siis, kui objektid on tehtud. Kuna mõned objektid läksid siis nihkesse. Tellija ütles, et tema enne ei maksa, kui töö on tehtud,“ räägib Luts.

Aga palk on saamata ka töödejuhatajal?

„Aga tema ei kaeba. Ta saab aru, milles on asi,“ ütleb Luts.

Luts kinnitab, et alates 5. jaanuarist maksab saavad töötajad saamata jäänud palga kätte.

„Mind huvitab siiski, kes seda asja üles puhub? On inimesi, kes ei saanud oma tööga hakkama, jooksevad ühest kohast teise. Töö on lõpetamata, tööriistad tagastamata,“ lausub Luts.

Comintec on teiste seas ehitanud ka näiteks Balti Jaama peahoone ja hotelli siseviimistluse, Kalev Spa, Savoy Boutique Hotelli, Vene draamateatri, jpt.

Sel suvel otsis Comintec Tartu külje all Salu teel 23 ridaelamuboksi ehitamisega hätta jäänud projekti, mis kuulus Humala Investile. Viimane sattus raskustesse ja neil polnud enam vahendeid lõpuni ehitamiseks.

Toona ütles Luts Tartu Postimehele, et pooleliolevaid ehitusobjekte on palju ja vabalt saadaval. „Paljud arendajad ei saa enam pangast raha juurde ja kui ehituse lõpetamiseks endal rahalised vahendid puuduvad, siis tekivad raskused ja lumepall hakkab veerema,“ rääkis Luts.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785