16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauhaus: kui tulla, siis vallutama

Kui Bauhaus Eestis oma poed avab, paiskab ta Eesti ehitusturu põhjalikult segamini ning paneb senised tegijad raskesse seisu, kirjutab Äripäev oma juhtkirjas.

Tihe rebimine käib ehitusmaterjalide müügi turul praegugi, ilma uue jõulise konkurendita. Kuna ehitusmahud langevad juba pikka aega, on ka ehitusmaterjalide müüjate käibed kukkunud. Oktoobris rääkis K-Raua ACE kaubamärki kasutav KR Kaubanduse AS, et ettevõtte käive on langenud poole peale; ning Ehituse ABC andis samas teada, et jätkab väiksema inimeste arvuga.

Teiseks on meie turg majanduslangusest sõltumatultki juba täis, nii et suured tegijad – Bauhof,  Ehituse ABC ja Rautakesko – tunnevad praegugi ribides üksteise küünarnukke, teistest rääkimata.

Kui Äripäev kevadel Bauhausi plaanidest loo tegi, siis küsis ASi Rautakesko juhatuse esimees Alo Ivask retooriliselt, mis on üldse ratsionaalne investeering. “See oleks sama, kui kinnisvara valdkonnas teha hästi palju kortereid, aga kui ostjaid ei ole, siis mis kasu sellest on,” selgitas Ivask.

See kõik Bauhausi takista, kui too kord otsustab turule tulla. Võib arvata, et Euroopa käibelt viienda suurtegija plaaniks pole mitte haarata tagasihoidlik nurgake niigi täis ehitusmaterjalide müügi turul, vaid ikka liidripositsiooni nilpsata. Bauhausi plaan on just madalseisus turule siseneda, et siis uue tõusu ajal juba tugevamate seas ja laineharjal olla. Bauhausil on selleks ilmselt ressursse, mida kohalikel konkurentidel pole.

Selles pole iseenesest midagi uut, et tugevad ja hea rahavooga firmad saavadki laieneda just majanduslanguse ajal, kui konkurentide immuunsüsteem nõrgestatud ja võidurelvastumisel (loe: hinnasõjaga kaasa minnes) pumpaksid nad end tühjaks.

Eestis juba tegutsevad suuremad konkurendid ehitusmaterjalide müüjate turul avaldavad küll arvamust, et neid Bauhausi tulek ei puuduta, vaid hätta jäävad väiksemad. Ehituse ABC poed kuuluvad juba kevadest Saint-Gobain DNile ning Rautakesko on Soome suurkett, nii et nende ülevõtmist vaevalt oodata on.

Tõenäolisem on, et sakslaste kätte võib lõpuks minna kolmas suurtegija, kohalik Bauhof (endine Ehitus Service). Võib-olla oli Bauhofi otsuse taga endale saksapärane Bau-nimi võtta algusest peale soov end võimaluse korral maha müüa.

Ning muidugi satuvad ohtu mitmed pisemad poed, mis ketistumisele vastu ei suuda seista ja puksitakse aina teravnevas konkurentsis turult välja.Lõpetuseks peaks siiski mainima, et Bauhausi tulekust meie turule on räägitud juba aastaid, seega veidi karjapoisi-hundi loo maik on asjal juba juures. Ütleme siis nii, et Bauhaus tuleb meie turgu vallutama, kui ta ikka tuleb.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785