2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PERSOON: Kristiina Kuus sirutab tiibu

Noor sisearhitekt Kristiina Kuus pulbitseb värsketest ideedest. Julgust ja pealehakkamist on tal samuti palju – vaid aastase praktiseerimisperioodi järel on ta asutamas oma isiklikku sisekujundusbürood, kirjutab Mari Hiiemäe.

Kristiina on hea näide noorest ettevõtlikust inimesest, kes teeb just seda, mis talle teha meeldib ilma nurjaminemise riske kuigi tõsiselt võtmata. Kristiina teab, mida ta elult ootab ning astub tasapisi samme, et oma unistustekohane elu tasapisi reaalsuseks muuta.

Idee sisekujundajaks saada tekkis Kristiinal juba põhikoolis ning loogiliste sammude tagajärjel on see amet tal nüüd käes. Ta on jõudnud äratundmisele, et sisekujundajana on tal maailmale nii mõndagi pakkuda. Nüüd on tema ülesanne selles tasapisi ka maailma veenda.

“Alguses on raske joone peale saada, sest iga klient tahab noorelt sisekujundajalt teada, mida see varem teinud on. Esimest tööd on keeruline saada, kui eelmist veel polegi,” mõtiskles Kristiina.Tema sai oma tuleristsed arhitektibüroos E&K Interior, kuhu tal pärast praktikaaega tööle õnnestus saada. “See oli puhtalt õnneasi, mille üle ma olen väga õnnelik. E&K Interiorilt sain võimaluse kätt proovida ja ma usun, et nad ei kahetse oma otsust,” kiitis Kristiina esimest tööandjat.Lisaks mõningatele eramukujundustele on Kristiina seni kõige uhkem töö olnud kohvik Moskva ööklubiosale värske ilme loomine. Töö valmis väga piiratud ajavarude tingimustes ühe kuu jooksul. “Minu jaoks oli see kiirelt möödunud unenägu. Nii vähese ajaga seda kõike teha tundus mulle algul ilmselgelt võimatu. Ühel hetkel sai aga töö valmis ja ma ise jäin lõpptulemusega rahule,” rääkis Kristiina.Olles ise üks julgete ideedega noortest, usub Kristiina, et kui noortele sisearhitektidele vaid võimalus anda, ei pruugi nende tehtavad tööd kogenud kolleegide omadest sugugi kehvemad olla. “Vanemate tegijate eelis on kindlasti tehniline taip ja materjalides orienteerumine. Noor on aga vabam ja ta õpib läbi kliendiga koos töötamise. Siis saab klient olla 100 % kaasatud ja tema võimalus kujunduse loomisel osaleda on suurem,” arvas Kristiina.

Enda kohta julgeb Kristiina öelda, et kuna tal on palju fantaasiaid ja tahtmist midagi ära teha, siis on ta valmis hoogsalt ideid genereerima ka objekti puhul, mille kogenud sisearhitekt lahendaks kiirelt ning ilma olulisel määral sisse elamata.

Unelmate objektiks Eesti oludes, mida Kristiinale teha meeldiks, nimetab noor sisekujundaja Linnahalli: “See oleks hästi huvitav ja raske. Mida kõike saaks seal juba katuselgi teha – terrasse ja mosaiikkive...”.Noor sisearhitekt olla on Kristiina meelest vahva. Paljud teed, mis võib-olla lõpuks äragi tüütavad, on tal praegu veel avastamata. Töö aga tundub väljakutseid pakkuv ning põnev. “Minu töödest õhkub praegu naiivsust ja lihtsust, mida ma ilmselt kunagi hiljem tagasi ei saa, kuigi ma praegu kibelen, et tahaksin juba küpsem olla,” naeris Kristiina.Lennukate ideede loomine tundub Kristiinale praegu sama põnev kui sisearhitekti argipäev, ehk siis vaikne projekteerimine kontoris. “Ideeloomine võib olla hästi vabastav, aga see oleneb palju emotsionaalsest ajastusest. Vahel ma naudin hoopis neid päevi, kui ma lähen hommikul kontorisse, istun seal päev otsa oma teetassi taga, vihma sajab ja ma joonestan õhtuni välja,” rääkis Kristiina.Töö paneb Kristiina silmad särama ning temaga juttu puhudes tekib mõte, et kuna tema on valmis maailma oma nägemuse kohaselt ümber kujundama hakkama, jääb tal vaid ära oodata, et maailm hakkaks avarduma koos temaga.

Esimesed tõsised muutused on Kristiinat ootamas juba uue aasta alguses – siis ei ole ta enam E&K Interiori sisearhitekt, vaid alustab oma isikliku ettevõttega KUUSTUBA. Milliseks selle ettevõtte edu kujuneb, näitab aeg. “See on suurte muutuste aeg. Nüüd ei saa ma enam üle laua kolleegide arvamusi küsida, vaid püüan ise hakkama saada,” rääkis Kristiina. Murelik on Kristiina vaid sõnades, tema hääletoon laseb aimata eneseusaldust ning nooruslikku muretust tuleviku ees.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785