2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV: Arco Vara on kolm kvartalit järjest varasid alla hinnanud

LHV analüütik Henri Adams ütles ehitusuudised.net-le Arco Vara kolmanda kvartalitulemusi kommenteerides, et tulemused ületasid LHV prognoose küll käibe osas, kuid kahjum kujunes oodatust suuremaks.

Ettevõtte käive kasvas aastasel baasil 7,3%, 194 miljoni kroonini. Oodatust tugevamat tulemust näitas just ehitusdivisjon, mis lõpetas Arco jaoks kvartali ainsana kasumis, samal ajal kui arendus- ja teenindusdivisjonil tuli vastu võtta kahjum. 9 kuu seisuga ulatub järelejäänud ehituslepingute maht 233 miljonit kroonini.

„ Kinnisvarasektoris valitsevatest rasketest tingimustest annab tunnistust ka tõsiasi, et Arco on juba viimased kolm kvartalit pidanud varasid alla hindama - 44 miljoni krooni ulatuses 3. kvartalis. Lisaks teeniti finantsvarade võõrandamisest 37 miljonit krooni kahjumit,“ ostuas ta.

 Positiivse poole pealt realiseerub selle aasta lõpus enamus 9 kuu jooksul erinevates arendustes müüdud või broneeritud 102 korteri ja krundi pealt teenitud käibest ning kasumist. Kokkuvõttes lõpetati kvartal siiski 58 miljoni krooni suuruses kahjumis, mis kujunes LHV prognoosidest tunduvalt suuremaks.

Arvestades keerulist olukorda on ettevõte keskendumas rohkem ka kulude kärpimisele, mis on kahtlemata vajalik tagamaks Arco Vara konkurentsivõimelisust ning jätkusuutlikust. Juhatuse esimehe, Lembit Tampere, sõnul käivitus oktoobris püsikulude kokkuhoiuprogramm, mille esimese etapi maht on vähemalt 40 miljonit krooni aastas. Lisaks on jätkatud koondamistega, mis on aasta algusega võrreldes novembri lõpuks töötajate arvu vähendanud üle 170 inimese.

Teenindusdivisjoni EEK 33mln kahjumi vähendamiseks tuleval aastal sulgetakse kõik Leedu ja Rumeenia kontorid. Novembri lõpuks pakub maaklerteenust 40% Eesti maaklerbüroo müügipersonalist komisjonilepingute alusel (seni teeniti põhipalka, mis tähendaks firmale praeguses turuolukorras suuremat väljaminekut). Müügimahtude langedes valmistutakse ka Kiievi ja Bulgaaria vahendusbüroo strateegiamuudatusteks.

Adams kinnitas, et võttes arvesse kolmanda kvartali nõrkasid tulemusi langetavad nad tõenäoliselt ettevõtte prognoose ka LHV Pro all.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785