24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulemas on üürnike hiilgeaeg

1Partner Kinnisvara koostatud kinnisvaraturu ülevaate kohaselt võib karmide laenutingimuste taustal oodata, et 2009. aastal langevad hinnad veel, millest tõotab tulla üürnikele hiilgeaeg.

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on 2008. aasta jooksul olnud igas sektoris näha ülepakkumist ning hindade pidevat korrigeerimist allapoole. „Järjest enam leidub ka arendajaid ja projekte, kus algsetest müügihindadest on maha võetud oluline osa, vahest kuni kolmandik, et elavdada müüki. Tänasel päeval dikteerivad ostjad hinna ja tingimused, millistega arendajad üldiselt ka nõus peavad olema,” märgib Vahter.

1Partner Kinnisvara värske turuülevaate kohaselt on järelturukorterite müügihinnad võrreldes aastataguse ajaga Tallinna äärelinna piirkonnas langenud kuni 25%, kuid tehingud toimuvad siiski vaid odavamate pakkumistega. Üldine majanduslangus on toonud turule üha rohkem sundtäitmiseks minevaid objekte, millega toimuvad tehingud sageli ka allpool turuväärtust. Sellistele objektidele on võimalik leida ostja ka vähem kui kuu ajaga. Vahteri arvates nimetatud objektide hulk 2009. aastal kindlasti suureneb.

Nõudlus Tallinna kesklinna korterite vastu on püsiv. „Ka kesklinna korterite hinnad on 2008. aasta jooksul langenud ning nii mõnegi omaniku jaoks on hinnad langenud liiga palju, et pigem antakse korter üürile kui müüakse väga odava hinnaga,” tõdeb Vahter. See on kaasa toonud ka üüripakkumiste olulise suurenemise ja üürihindade mõningase languse.

Turuülevaatest selgus, et 2008. aasta jooksul on kõige suurem hinnalanguse läbi teinud põllupealsete kruntide ja majade hinnad, kus hinnad on odavnenud kuni 40%. „Paljud omanikud elavad veel eilses, kuid täna tuleb eduka müügitehinguni jõudmiseks määrata koheselt õige alghind,“ selgitas Vahter. Vähem on väärtust kaotanud Tallinnas sees heas asukohas ning linnast väljas looduskaunis kohas paiknevad krundid ja eramud, mille pakkumine on piiratud, kuid nõudlus püsiv.

„Ärilaenude järsk vähenemine ja ebakindlus tuleviku ees on ettevõtjaid sundinud investeeringuid lükkama tulevikku, mistõttu pigem eelistatakse büroosid ja hooneid üürida kui osta,” võtab äripindade turuseisu kokku Vahter. Samas on nii büroode kui lao- ja tootmishoonete turul rohkelt üüripakkumisi, mistõttu ka selles sektoris hakkavad omanikud painduma üürnike soovide ja tahtmiste järgi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785