24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: mis on Rotermanni eelised ja puudused?

Rotermanni eisimene üürnik MAQS LAW FIRM vandeadvokaat ja  Partner Veikko Toomere jagas ehitusuudised.net-le muljeid, mis meeldib ning mis mitte Rotermanni kvartalis.

Valisime Rotermanni kvartali ja Uue Jahulao enda tulevaseks asukohaks juba ligikaudu 2 aaastat tagasi, kui kogu projekt ei olnud veel õieti "paberilgi". Kuna alustasime läbirääkimisi varakult, saime enda vajadustele vastava funktsionaalse ruumilahenduse. Samas võimaldab seda uuele üürnikule ka Uue Jahulao ristkülikukujuline pinnalaotus, mida on lihtne suuremate ruumikuludeta planeerida.

 Näeme, loodetavasti õigustatult, head potentsiaali kogu kvartali arengus, eelkõige tulenevalt soodsast asukohast ja võimalusest kogu kvartal komplektselt planeerida ja ümber kujundada. Pean silmas eelkõige seda, et sisuliselt on see ainukene kinnisvaraarendusprojekt Tallinnas (Eestis), mille käigus kas renoveeritakse vana või ehitatakse täiesti uus hoonestus terves kvartalis.

Ausalt öeldes avaldab veidi muljet ka arendaja julgus mitte teha kompromisse või kärpida kulusid nt kasvõi siseviimistlusmaterjalide ja sisustuselementide arvelt, eriti praeguses majandussituatsioonis.

Nt oleks korralikud lülitid-pistikud saanud ka kordades odavama raha eest, kui need, mida on kasutatud. Sellistest pisiasjadest see vahe ju tegelikult tulebki. Asjaolu, et kvartal jääb esialgu veidi kõrvale siiani nn "äripiirkonnaks" peetavast kesklinna piirkonnast: Rävala - Roosikrantsi - Narva mnt, meid eriti ei häiri. Usun, et mitte väga pikas perspektiivis, Rotermanni kvartali arenedes, samuti edaspidi Admiraliteedi basseini äärde planeeritavate äri-, kaubandus-, teenindus- ja elupindade valmides nihkub kogu Tallinn oma tegemistega sadamale lähemale.

Meeldib ka see, et vähemalt visioonide tasemel on kvartalis tasakaalus nii ärile, kaubandusele, kui kultuurile keskenduv hoonestus ja edukalt on kombineeritud vana miljööväärtuslikku hoonestust uute ja kaasaegsete, kohati ootamatute disainilahendustega.

 Negatiivse poole pealt tuleks kindlasti välja tuua, et ilmselt lähema 2 aaasta jooksul toimub Uue Jahulao ümbruses väiksem või suurem ehitustegevus, mis kindlasti häirib veidi. Probleeme on olnud klientidele seletada, kus me täpselt asume - kõik teadsid küll Rotermanni kvartalit, kuid keegi sisuliselt ei teadnud, kus on Rotermanni tn (Uus Jahuladu = Rotermanni 8)? Pole isegi päris kindel, kas selline tänav üldse Tallinna kaardil on? Oleme selgitanud siis, et kliendid otsiksid suurt, 7-kordset "roostes" maja, Coca-Cola Plaza taga.

Üheks heaks pisiprobleemi näiteks on ka see, et me ei ole lokeerinud head kohta, kuhu tellida klientidele takso, sest maja ette või kõrvale seda tellida ei saa. Kuna olime esimesed üürnikud majas, siis on ikka nipet-näpet vaja siit-sealt korda teha või ära organiseerida. Oleme alati leidnud üürileandjaga ikka sobiva lahenduse, meie ettepanekuid ja pretensioone arvestatakse. Eraldi probleemiks on ehk parkimine. Ma pole ise parklas käinud, kuid kliendid/kolleegid on ikka kirunud ebapiisavat märgistust parklas, samuti parkla kitsast ja ebamugavat sissesõitu. Loodetavasti võtab parkla omanik selles osas lähemal ajal midagi ette.

 Üldiselt tulenevad probleemid seega enamasti sellest, et piirkond alles areneb, aga me oleme kindlad, et on ainult aja küsimus, millal Tallinnlased uue Rotermanni kvartali omaks võtavad.   

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785