17. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusbuumi asemele tuleb remondiajastu

Baltimaade juhtiva ehitussegude tootja Sakreti hinnangul on ehitusbuum asendunud remondiajastuga, mille kestvus on orienteeruvalt kaks aastat.

Sakret OÜ peadirektori Andris Vanagsi sõnul peegeldavad ehituskaupluste klientide muutunud ostuharjumused viimasel ajal päris täpselt Baltimaade ehitusturul toimuvat. „Aastataguse ajaga võrreldes on hakatud üha enam soetama remondiks mõeldud materjale ja vahendeid. Ainult ehitamisele mõeldud materjalide läbimüük on aeglustunud,“ rääkis Vanags.

Tema sõnul käib „remondihooaeg“ mitte ainult ehituspoodides ja inimeste kodudes, vaid ka Balti riikide ehitusturgudel. „Ehitussektoris on käimas konsolideerumine, paljud tootjad ja teenusepakkujad on hõivatud ehitusbuumi ajal tehtud vigade parandamisega, mida võib samuti remondiks nimetada,“ sõnas Vanags.

Mis puudutab ehitusmaterjalide tootjaid, siin pinnale jäävad Vanagsi arvates need, kes kasutavad remondiaega tootearenduseks, kvaliteedi parandamiseks ja ekspordi osa kasvatamiseks. „Need on suured väljakutsed ka heal ajal, kuid majanduslanguse tingimustes on tegu jätkusuutlike ettevõtete jaoks vältimatu investeeringuga,“ ütles Vanags.

Remondiajastu kestab turul ka järgmisel aastal, stabiliseerimist ja uut kasvulainet võib oodata 2010. aastal, mitte varem, ennustab Sakreti peadirektor.

Raskeid aegu aitavad üle elada head suhted naabritega – ennekõike Skandinaavia maade, aga ka Venemaaga, usub Vanags. Mõlemad on Sakreti jaoks üliolulised eksporditurud. „Ettevõtete edasine areng sõltub paljuski sellest, kui hästi saame naabritega läbi. Loodan, et ka poliitikud saavad sellest viimaks aru ja hakkavad tegelema meie ja Venemaa vaheliste suhete remondiga,“ rääkis Vanags. 

Sakreti brand loodi USAs 1936. aastal. Hetkel on Sakret Grupp maailma suurim ehituslike kuivsegude tootja, kel on kokku üle 60 frantsiisi lepingu alusel töötava tehase. Lätis avati Sakreti tehas 2004. aastal, mullu suvel alustas tööd Sakreti tehas Eestis, käesoleva aasta suvel avati uus tehas Leedus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785