6. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma Ehitaja võitis Äripäeva ehitusfirmade TOPi

Ehitusfirmade TOPi võitnud Oma Ehitaja tegevjuht Kaido Fridolin on tulevase suhtes ettevaatlik - loodetakse vaid selle aasta taset säilitada.

Eelmise aasta käivet võrreldes üleeelmisega 1,99 korda kasvatanud ettevõte on tuleviku suhtes ettevaatlikult optimistlik. Isegi 37 000kroonine kasumi kasv ei luba suhtumist suurt muuta. Firma rentaablus on 7,47 protsenti.

Kas teie ettevõtte majandustulemused on sel aastal planeeritud eelarves?

Selle aasta lõplikud majandustulemused selguvad alles pärast auditeerimist 2009. aasta aprillis. Senini oleme liikunud eelarves planeeritu järgi.

Milliste tegurite ja mõjudega arvestate ettevõtte järgmise aasta eelarvet tehes?

Arvestame kindlasti asjaoludega, et finantsturul valitseb globaalne kriis ning Eesti majandus langeb, samuti vähenevad inimeste sissetulekud, suureneb tööpuudus, väheneb tarbimine. Seega erainvestorite investeeringud vähenevad.

Eesti kinnisvara- ja ehitusturg on tänavu võrreldes 2006. ja 2007. aastaga olnud tõsises languses. Ehitusturu langus jätkub ka järgmisel ning ilmselt 2010. aastalgi.

Liiatigi on ju ehitushinnad 2008. aastal kukkunud tegelikust kulubaasist allapoole ja konkurents ehitusturul on väga tihe. Eelkõige sõltub ehitusettevõtte edu lepingute portfellist ja selle kvaliteedist. Meil on see, arvestades praegust turusituatsiooni, normaalne.

Mida on teie ettevõtte teinud selleks, et ka järgmisel aastal oma valdkonnas edukas olla?

Meile on olulised efektiivsus, antud lubaduste pidamine tellijate ja koostööpartnerite ees, aga ka inimesed.

Millist muutust protsentides 2009. aastal võrreldes tänavusega käibes planeerite?

Arvestame kindlasti asjaoludega, et finantsturul valitseb globaalne kriis ning Eesti majandus langeb. 

Tuleva aasta eelarve tegemine algab meie ettevõttes novembrikuus ja lõplikult saab see valmis detsembri lõpus. Käibe mahus plaanime säilitada 2008. aasta taseme.

Sama käib ka kasumi kohta. Eks püüame hoida siingi selle aasta taset.

Kas ja kuidas muutub keskmine palk teie ettevõttes 2009. aastal? Mis muutuse põhjustavad?

Püsikulude, sealhulgas ka töötajate palgad, suurus määratletakse järgmise aasta eelarve koostamise käigus.

Samuti selgub alles uue aasta eelarve tegemisel ka töötajate arvu võimalik muutus.

Kas ja mil määral muutub teie ettevõtte kasumlikkus 2009. aastal? Mis muutuse põhjustab?

Sellelegi saab täpsema vastuse anda alles pärast novembri-detsembriaegset eelarve koostamist.

Eeldatavalt soovime kasumis säilitada nüüdse taseme.

Milliseid investeeringuid ja kui suures mahus plaanite ettevõttesse 2009. aastal? Kuidas muutub investeeringute maht võrreldes 2007. ja 2008. aastaga?

ASi Oma Ehitaja võimalikud investeeringud on eelkõige seotud kruntide soetamisega. Praegu on meil olemas oma kinnisvaraarenduste alustamiseks piisav krundiportfell.

Samas jälgime me tähelepanelikult turul toimuvat ja pakutavat. Kui midagi huvitavat kinnisvara vallas pakutakse, siis kindlasti kaalume ka investeerimist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785