5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lincona Põrandakeskuses tuli lagedale nõukogudeaegne fresko

Endise Kalevi kondiitritööstuse töölisi kujutav ligi kaheksa meetri laiune seinamaal leiti Lincona Põrandakeskuse Pärnu maantee salongi remondi käigus. Lincona plaanib osa maalist restaureerida ja eksponeerida külastajatele.

Pärnu maantee 139 asuva Lincona Põrandakeskuse salongi ruumides paiknes endise kondiitrivabriku „Kalev“ tööliste söökla ning sellest ajast, täpsemalt aastast 1977, pärinevad ka Eeva-Aet Jänese maalingud. Fresko kujutab renessansilike figuuride läbi tehasetööliste argielu.

„Kalevi sisekujundaja Maia Lauliga olime varemgi edukalt koostööd teinud ning sealt sündis idee antud seinamaalid luua,“ kirjeldas teose autor Eeva-Aet Jänes. „Seinamaalid valmisid umbes aasta jooksul. Kokku oli tegu kümne umbes kaheksa meetri pikkuse maast laeni maaliga. Teose sünnile aitasid praktika käigus kaasa ka tollased ERKI tudengid,“ lisas ta.

Autor Eeva-Aet Jänes on 1942. aastal Tallinnas sündinud maali- ja monumentaalkunstnik, kes on loonud palju seinamaale, peamiselt fresko ja sgrafiito tehnikas, kasutanud figuraalseid ja loodusmotiive ning sümbolkujundeid.

Sisekujundaja Epp Suuroja sõnul teeb leiu eriliseks see, et kiire üleminekuperioodi tõttu on taolisi seinamaalinguid säilinud vähe. „Konkreetne maaling kondiitritööstuse töölistega paistab silma kohaspetsiifilise teostusega. See on oma ajastu ehe jäädvustus,” ütles Suuroja.

Praegu katab fresko Lincona Põrandakeskuse salongi ühte seina. „Kuivõrd kliendidki on rohkelt küsimusi esitanud maali kohta, on meil plaanis näha olev osa restaureerida ja lisada juurde puuduolevat osa kajastav pildimaterjal,“ rääkis Lincona juht Olav Tuisk. „Fresko näol on tegu põneva ja originaalse kujunduselemendiga meie salongis,“ märkis Tuisk.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785