Ekspertiis annab pildi maja seisukorrast enne talve

Värskelt saadud eramu ehitustehniline ülevaatus haarab hoone põhisõlmi ja maksab vähemalt 5000 krooni ning kestab koos paberite kordaajamisega kuni kaks nädalat, kirjutab tänane Äripäeva ehituse rubriik.

"Ülevaatus haarab enda alla hoone vundamendist kuni katuseni," selgitas ehitusmeister ja ekspert FIE Aare Traks eramuomanikule pakutava hoone ehitustehnilise kontrolli olemust. Ehkki hooned on erinevad ja klientidegi soovid kõikuvad, algavad maja põhisõlmede lihtsaima vaatluse hinnad 5000 kroonist.

Samas tunnistas ta, et on isegi ühe ehitussõlme vaatluse puhul piirdunud vaid pooleteise tuhande kroonise tasuga koos transpordiga - siis on tegemist punktiga. Teisalt aga võib juba väiksema kortermaja puhul punktihind ulatuda iseenesest 5000 kroonini. Punkti all mõistis Traks mingi ehitussõlme avamist ja uurimist - näiteks seina avamist, et vaadata, kuidas on paigaldatud soojustus või torud. Seega hoone üldine vaatlus ei ole punktidena arvestatav.

Disaini- ja sisustusebüroo Must-Walge Sisustuse OÜ ehitusinsener Piia Laur eristas aga ehituskonsultatsiooni ja ehitusekspertiisi. Esimese puhul antakse ligi kahetunnise vestluse käigus huvilisele ehitustehnilist nõu. Teisel juhul aga annab ehitusinsener koos kohapealse vaatlusega kahe nädala jooksul paberitel kirjeldatud ehitustehnilise ülevaate eramu seisukorrast vundamendi alt kuni korstnaotsani. Siiski piirdub selline ekspertiis ikkagi hoone välisvaatlusega.

Vaatluse käigus tutvutakse hoone vundamendi taldmikuga, vundamendi müüridega, keldri puhul selle põrandaga ning keldri ja esimese korruse vahelaega, hoone seinte seisukorraga väljas ja sees, korruste vahelagedega, katusekonstruktsiooni ja -katte seisukorraga.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed