27. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedus on kinnisvara hind langenud kümmekond protsenti

Kriis maailmamajanduses on mõjutanud Leedu kinnisvaraturgu 2008. aastast saati. See annab eriti valusalt tunda elamispindade puhul: praeguseks hetkeks on hinnad ametlikult langenud 10-12 protsenti ja oodata on edasist vähenemist, kirjutab Leedu City24 toimetaja Margarita Narvydaite.

Äripindade sektorit aga iseloomustati turvalise või lausa jätkuvalt stabiilsena. Sektori optimism tugineb välisinvesteeringutele, mille paigutamisel on lähtutud kvaliteetsete kontorite puudusest linna suuremates linnades, eriti Vilniuses. Ehitusturg reageeris nõudlusele äkiliselt, et vältida paratamatut kriisi elamispindade sektoris.

"Hetkel on edukad ainult need kinnisvaraprojektid, mis teenivad pikemaajalisi huvisid ja mille käigus luuakse atraktiivseid elu- ja töökeskkondi, pööratakse tähelepanu siseõuedele ja parkimisele ning ollakse valmis kulutama esteetiliselt ja ökoloogiliselt kvaliteetsetele lahendustele," ütles Vaiva Deveikiene, Vilniuse omavalitsuse linnaarenduse spetsialist.

Teine linnaarhitekt Aiste Budvytyte sõnas, et mittemidagiütlevad majad on ehitusbuumidele omased ja vallutavad kindlates majandustingimustes paratamatult ehitusturu, kuid linnapildi püsiv osa saab olla ainult väärtuslik hoone. Eksisteerib ka vastupidiseid arvamusi.

Kinnisvaraturu ekspert Vytas Zabilius soovitab olla niivõrd optimistlike järelduste tegemisel ettevaatlik. "Minu arvamuse kohaselt tingib kriis väga ulatusliku madala kvaliteediga projektide ebaõnnestumise. Kõne all olevate kõrgekvaliteediliste projektide elluviimine vajab hulgalisi ressursse, seega väheneb ka omanäolisemate ja atraktiivsemate arhitektuuriliste kontseptsioonidega hoonete hulk," kommenteeris Zabilius Leedu kinnisvaraturu tulevikutendentse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785