Tehnokülade arendused tiksuvad ooterežiimil

Kui viie aasta eest alustatud Tänassilma tehnopark oli kui moesõna kinnisvaraarenduses ja krundid läksid müügiks kui soojad saiad, siis praegu on arendajad tööstuskülade rajamise ooterežiimile pannud, kirjutab Ain Alvela neljapäevases Äripäeva tööstuse rubriigis.

Kuna tööstuskinnisvara arendamine on valdkond, kus arengud ei olnud nõnda tormilised kui näiteks elukondliku kinnisvara turul, siis on ka langus olnud pehmem. Tehnoparkide arendajad on hoo maha võtnud, iseloomustavad analüütikud olukorda. Ilmneb, et huvilisi jaguks, kuid võimalusi napib. Sestap tegelevad mitme tehnopargi arendajad praeguse vaikelu ajastul agaralt detailplaneerimisega, et „kaupu ja teenuseid turusituatsioonile vastavaiks kohendada“.


Mõigu tehnopargi arendaja OÜ IK Speditor Group haldusjuht Jaan Keits märgib, et praegust olukorda ei tunneta arendaja otseselt kui majandusseisakut. „Lihtsalt kõik ettevõtted on hakanud pikemalt kaaluma iga otsust ja selle tõttu ei ole areng nii tormiline kui mõnel eelneval aastal,“ iseloomustab ta. „Peame olema paindlikud ja liikuma täisteenuse pakkumise suunas – alates kinnistu müügist kuni sobiliku hoone ehitamiseni.“ Keits lisab, et  detailplaneeringutega püüab arendaja kohandada kinnistuid muutunud vajadustele vastavaks.“


„Tänane ärimaa müük on tööstuspiirkondades üsna kesine, sest raha hind on kallimaks muutunud, ärilaenu saamine raskendatud ja võimalikud ostjad tunnevad ebakindlust tuleviku ees,“ loetleb kinnisvarafirma Uus Maa äripindade osakonna juhataja Tanel Olek müügitehingute arvu vähenemise põhjuseid. „Omal ajal alustatud tehnoparkide arendused viidi lõpule, aga ega uusi pole viimasel paaril aastal kuigi palju lisandunud. Arendajad, kel käes mingi tükk maatulundusmaad, ei tõtta seda planeeringutega katma ja kindla sihtotstarbega kruntideks jagama.“

Lähemalt loe homsest Äripäeva tööstuse rubriigist.
 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed