22. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Mitmed projektid on peatatud

Krediidiasutused ei ole enam liigsete riskide tõttu nõus lihtalt äriplaani alusel nö torude mahamatmist finantseerima, kirjutab Ober-Haus Kinnisvara ärimaade hindamisekspert Rain Rätt.

Negatiivsete teguritena äri- ja tootmispindade arengule mõjub üldine tarbimise vähenemine ja kiire tootmise kallinemine.Põhiliseks arenduspiirkonnaks tehnoparkidele on kujunenud Tallinna ringtee ja Tartu mnt äärsed alad ning Muuga sadama lähipiirkond.

Arendajad on oma äriplaanides olnud liiga optimistlikud. Valdav enamik ettevõtteid, mis tegutsevad tehnoparkides, tegelevad põhiliselt vahendustegevusega. Olulist lisandväärtust loovaid kõrgtehnoloogiaga tegelevaid firmasid on väga minimaalselt. Ilmselt on ka ületähtsustatud Euroopa Liiduga ühinemise faktor koos massilise välisinvestorite saabumisega.

Tänane pakkumine detailplaneeringu ja tehnovõrkudega kruntidele ületab juba tugevalt nõudlust. Selgelt on üleinvesteeritud. Kiiresti tõusvad arendusriskid loovad tugeva surve üldisele hinnalangusele nii hoonestatud kui hoonestamata kruntide puhul.

Enamikele kruntidele tõenäoliselt puudub lõpptarbija ka 50% allahindlusega mõistliku müügiperioodi jooksul.

Tehingute arv ja rahaline maht on vähenenud kordades võrreldes turu kõrgperioodiga. Käesoleval aastal on tehtud Tallinnas ja Harjumaal ca 25 tehingut hoonestamata ärimaaga, samas on pakkumisi sadu. Tõenäoliselt kestab madalseis mitu aastat ja ei lõpe enne kui senine tabimisel ja laenurahal põhinev Eesti majandus on pöördunud valdavalt ekspordipõhiseks ning tõusnud tootlikus. Lähimas perspektiivis lihtsalt ei ole puht majanduslikult võimalik hoonestada juba olemasoleva detailplaneeringuga krunte.

Mitmedki ettevõtted on loobunud kinnisvaraga tegelemast ja läbi sale and leaseback tehingute pöördunud tagasi oma põhitegevuse juurde, kuid investorid ootavad tänases majandussituatsioonis oluliselt suuremat tootlust kui veel aasta tagasi.

Logistiliselt heas asukohas olevatele väiksematele detailplaneeringuga ja tehnovõrkudega varustatud kruntidele on olemas huvi teatud hinnatasemeni.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785