20. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uraani hoidla saneeritakse

28.-29. oktoobrini toimub Jõhvis Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla saneerimistööde lõpetamisele pühendatud rahvusvaheline konverents.

Üle 10 aasta väldanud Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla saneerimine on lõppemas. Eesti riigi, Põhjamaade ja Euroopa Liidu ühispingutusena on keskkonnakaitseliselt ohutustatud ja korda tehtud nende ühiseks mureks olnud Ida-Euroopa uraaniobjekt.

„Sillamäe uraanijääkide hoidlaga seonduvate keskkonnaprobleemide lahendamine on oluline mitte üksnes Eestile vaid kõigile Läänemeremaadele,“ ütles AS-i ÖkoSil juhataja Tõnis Kaasik. „Sillamäe uraaniobjekt on olnud üheks Euroopa Liidu regionaalseks pilootprojektiks. Selle lahendamiseks loodud ning paljusid osapooli kaasanud unikaalne finantseerimisskeem on olnud hea koostöö näiteks kõigile teistele,“ lisas Kaasik.

Sillamäe uraaniobjekti põhitööde lõpetamise puhuks – kokkuvõtete tegemiseks ja edasise kavandamiseks – toimub 28.-29. oktoobrini Jõhvis, Jõhvi Konterdimajas EV Keskkonnaministeeriumi ja AS-i ÖkoSil korraldusel rahvusvaheline konverents „Minevikust tulevikku – tagasivaade Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla saneerimisprojektile ja ülevaade tuumaenergia kasutamise võimalustest“.

28. oktoobril toimub konverentsi osalistele ka väljasõit Sillamäele – tutvuma ligi 10 aasta jooksul tehtuga.

„Kuid tuumaohutuse küsimused ei kao Eestis päevakorrast pärast Sillamäe objekti ohutustamist – seepärast on konverentsi teine päev pühendatud tuumaenergia ja tuumaohutuse täna aktuaalsetele külgedele nii Eesti kontekstis kui laiemalt,“ sõnas Tõnis Kaasik.

Konverentsile oodatakse Sillamäe projektiga seotud eksperte ja organisatsioone ning sarnaste keskkonnaprobleemide lahendajaid mujalt Euroopast, samuti Eesti kiirgusohutuse ja energeetikasektori otsustajaid ja suunajaid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785