28. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusolukord on raskesti prognoositav

AS Haabersti Maja, nõukogu esimees Ronald Nermann kirjutab, et Eesti majandusolukord on momendil raskesti prognoositav, mitmete analüütikute varasemad prognoosid ei ole paika pidanud ja osutunud sõltuvalt analüütikust liiga positiivseteks või liiga negatiivseteks.

 Kinnisvaraturu põhja võib tõlgendada mitmeti – pakkumises olevate kinnisvaraobjektide arvult või siis hoopis hinnatasemelt. Siiani on kinnisvaraobjektide valik klientide jaoks laialdane ja momendil leidub ka väga soodsaid pakkumisi ehk võimalik osta sarnaselt hulgilaoga tühjendushinnaga, kuid need pakkumised ei püsi pikaajaliselt. Kui varasemalt nn. „buumiajal“ pidid ostjad valima üksikute müüki tulnud objektide vahel, siis momendil on ostjad tunduvalt paremas seisus – valik on väga suur.

Kinnisvaraturul on alati kehtinud reegel, et oluline on kinnisvara ASUKOHT, ASUKOHT, ASUKOHT. Turuolukorras kus nõudlus ületas pakkumist hakati Eestis kinnisvara arendama mitte hästi läbimõeldud asukohtades – puudus vajalik infrastruktuur, kommunikatsioonide rajamine kallis jne.

Olen püüdnud ka ostjate mõtteviisi suunata rohkem läbimõeldud asukoha valikule ja vähem pisidetailidele. Tihti juhtub olukordi, kus ostjad vaatavad kinnisvara ostes pisidetaile – näiteks tapeedi värv vms ja ei pööra rõhku asukohale. Tulevikus on asukoha muutmine võimatu, küll aga tapeedi vahetamine seevastu väike kulu.

Tänasel kinnisvaraturul heas asukohas kinnisvaraobjektide müügid on olnudedukad ja vastupidiselt on võimalik leida piirkondi, kus kinnisvara ostmiseks igasugune huvi puudub.

Uute kinnisvaraobjektide arendamine jätkub, küll aga on arendajad mahtusid vähendanud. Paljud arendajad on äraootaval seisukohal – kuidas käituvad ostjad, millised on hinnatasemed jne. Paljud arendajad on muutnud ka oma spetsiifikat - kui varasemalt tegelesid enamus arendajaid elamispindade arendamisega, siis nüüd on suunatud pilgud just äriotstarbeliste objektide arendusele. Kõikides Eesti suuremates linnades on valminud ja valmivad peagi hulgaliselt äripindasid – kaubanduskeskusi ja büroohooneid. Aktiivselt arendatakse ja piisavalt on nõudlust; ka valmisehitatud kaasaegsetele tootmis –ja laohoonetele.

Kinnisvaraturu madalseisus pööravad arendajad kindlasti rohkem tähelepanu oma tuludele ja kuludele. Tulude vähenedes peaksid kõik ettevõtted vaatama üle kriitliselt oma kulude poole ja vajadusel vähendama kulusid. Paljud ettevõtted on ka suutnud koguda ootamatute kulude katteks piisavalt vabasid vahendeid.

Kinnisvara on valdkond, mis ei kao ja momendil on Eesti kinnisvaraturg

korrastumas ja stabiliseerumas. Enamik riike, kus on kinnisvaraturg toiminud pikaajaliselt, teavad et taolised tõusud ja langused on paratamatud, kuid kinnisvarasektor on piisavalt tugev sellised ajad üle elama.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785