21. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-California majamüükidest annavad realiseeritavad laenutagatised ligi poole

Praeguse tendentsi jätkudes moodustavad Lõuna-Californias juba lähitulevikus suurema osa eramute müügitehingutest majad, mille pank on maksujõuetuilt ära võtnud, nende müük iga hinna hinna eest aga langetab kinnisvaraturgu veelgi.

Piirkonnas andsid augustis ligi poole tehingutest eramutega majad, mille pank tasumata laenumaksete pärast ära võtnud, kirjutas Los Angeles Times. Peagi hakkavad need asjatundjate sõnul turgu domineerima, jätkates survet hinnalanguseks. Eelmise aasta augustiga võrreldes langes piirkonnas kinnisvarastatistika tegija MDA DataQuick andmeil müüdud maja keskmine hind 34% 330 000 dollarile. See tõi juba kohale soodsa võimaluse jahtijaid ning tehingute arv kasvas teist kuud järjest.

"Näeme kindlasti pangale tagastatud kinnisvara tõusu üle 50%," rääkis firma ForeclosureRadar juht Sean O'Toole. Mehe arvates juhtub see oktoobris. Tema ettevõte tegeleb laenajailt äravõetavate tagatisobjektide kohta info kogumise ja müügiga. Augustis andsid sellised objektid kogu piirkonnas 45,5% tehinguist, kriisist kõvasti pihta saanud Riverside` maakonnas kaks kolmandikku. Majad üle võtnud rahastajad üritavad neid müüa võimalikult kiiresti ja saada tagasi nii palju välja laenatud rahast, kui võimalik. Oma kiirelt kasvava kättejäänud vara nimekirja lühendamiseks ollakse tihti nõus müüma tugevalt alla hüpoteegihinna.

Potentsiaalsed ostjad on piirkonnas hinnalangusele reageerinud, augustis oli tehingute kasv aasta varasemaga võrreldes 9,1%. See ei tähenda siiski, et asjad oleks paranemas. “Tagatiste rohke äravõtmine jätkub, laenutingimused on endiselt jäigad, rannikupiirkonnas ei ole kinnisvara inimestele kuigi taskukohane ning tööturg on nõrk,” rääkis MDA DataQuicki president John Walsh. Mõne asjatundja arvates ei pruugi realiseeritavate tagatiste domineerimine turul olla tingimata halb, kuna madalad hinnad kiirendaks kogu turu hinnakorrektsiooni. Need seaksid omamoodi indikaatori sellest, kui sügaval põhi olla võib.

Augustis olid Los Angelesi, Orange, Riverside, San Bernardino, Ventura ja San Diego maakonnas 19366st müüdud eramust 8800 realiseeritav tagatisvara. Augustis võtsid finantsasutused piirkonnas üle 12900 elamut ehk rohkem, kui suutsid samal ajal maha müüa.

Beacon Economics` juhi Christopher Thornbergi hinnangul on Lõuna-California hindade põhi umbes pool 2007. a hinnatipust ning selle saabumine võtab veel 6-10 kuud. Selline põhi tähendab 250000 dollarist maja keskmist hinda ehk madalaimat alates 2002. aastast. Mõnes maakonnas ulatub praegu aastane langus 40 protsendini.

Aliso Viejo firma maakler Steven Thomas ootab samuti põhja järgmiseks aastaks, taastumine ei saa tema hinnangul alata enne 2010. a. California on USA kinnisvarakriisis üks enim pihta saanud osariikidest.

Riigi ulatuses oli uute elamute ehitamise alustamine eelmisel kuul väikseim alates 1991. aastast. Elamute ja linnaarenduse ministri Steven Prestoni sõnul on riigis turg "elamispinnaga kapitaalselt üleküllastatud" ning see jätkab hindade allatirimist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785