3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Poja ehitamata jätmise kahjud selguvad peagi

ASi Uus Viru juhi Kai Beckeri sõnul peaks ekspertide hinnang Viru Poja ehitamata jätmise kahjude kohta valmima septembris.

Uus Viru emafirmal Pontosel on käimas hetkel vaidlus Tallinna linnavalitsusega Viru Poja ümber. Kaua aega kestnud vaidlusesse Pontose uus juht Kai Becker lähiaja lahendusi ei oota, kuid kavatsetakse järjekindalt jätkata suhtlemist linnavalitsusega. Pontos vaidlustas kohtus linnavalitsuse otsuse tühistada Viru Poja detailplaneering. Kuna kohtuvaidlused võivad võtta aastaid, siis loodab Becker siiski kompromissile väljaspool kohtusaali. Kohtu tähtaegasid Becker praegu kommenteerida ei oska.

Varasemad kohtuotsused on tõdenud, et linn on käitunud seadusevastaselt, kuna ei käsitlenud vastavalt detailplaneeringule Uus Viru ehitusluba ning on andnud õiguse Pontosele saada linnalt kahjutasu. Samas ei määratlenud kohus kahjutasu suurust. Pontose sooviks on, et kahjutasu selgitaks välja sõltumatu ekspert. Hindamisele aitab Beckeri sõnul kaasa ka see, et algse planeeringu puhul sõlmiti Sokos Hoteliga rendileping, kus määratleti summad, mida hotellioperaator 2007. aastal valmima pidanud hotelli kasutamise eest Pontosele oleks pidanud maksma. „Ma olen ka ise paberiservas arvutusi teinud,” vastas Becker napisõnaliselt küsimusele, palju võiks olla see hüvitus, soovimata hetkel täpsustada võimalike summasid.

Hetkel uusi kinnisvaraarendusi Beckeri sõnul Pontos Eestis ette võtta ei söanda. „Lähema 12 kuu jooksul ei tasu kindlasti midagi teha,” märkis ta. Samas hoiab ettevõte silmad Eestis lahti, sest Pontos on investeerimisettevõte, mis huvi korral investeerib ettevõtetesse. Pontos on Soomes ühe sellise riskikapitalistile omase invetseeringu teinud väiksesse tehnoloogiaettevõttesse, mis toodab nö plaasterpatareisid. Nendele oleks tulevikku näiteks kosmeetikatööstuses.

Eestis on Pontosel osalus Jõelähtme golfikeskuses koos kaasomaniku Mait Schmidt´iga. Lisaks golfikultuuri arendamisele arendatakse Jõelähtmel ka golfiküla kinnisvara. Eesmärk pole aga Eestile varasematele aastatele omaselt kiire rahategemine, vaid pikemaajaline arendus, mis sisaldab nii golfiväljakute kui ka eramute ehitamist. Projekti kohaselt ehitatakse kokku 120 eriprojektiga individuaalmaja, millest tänaseks on juba valmis 30. Ülejäänud majad planeeritakse valmis ehitada järgmise seitsme aastaga.

Pontos arendab kinnisvara ka Portugalis, kus kavandatakse mägisele sisemaale Quinta da Ombriasse golfiväljakut ja golfiküla. See on mõnevõrra erinev tavapärastest kuurortitest Algarves, mis on mere ääres, mitte aga sisemaal.

Pontosel on lisaks Eestile kinnisvara Soomes, Lätis (Riias lao- ning ärihooned) ja Portugalis. Kogu grupi kasum oli mullu 28,1 miljonit eurot (440 miljonit krooni). Peamine kasum tulenes kinnisvara müügist, millest suurima osa moodustas Radisson SAS müük. Pontos Groupil on üks ainuomanik - Ilpo Kokkila.

Kai Becker alustas Pontos Grupi tegevdirektori kohal 1. märtsil 2008. Eelnevalt on Kai Becker olnud European Business Institute asutaja, partner ja operatiivjuht, töötanud investeeringute direktorina Ahlström Capital´is ning Boston Consulting Group´i Helsingi ja Stockholmi konsultandina.

1996. kuulutati Tallinna algatusel välja Viru väljaku arendamise konkurss, et leida lahendus linna keskse ruumi ning bussiliikluse korrastamiseks. Võitnud kavandi detailplaneeringu, mille üheks osaks oli ka Viru Poeg, kinnitas Tallinna linnavalitsus 1999. aastal. Viru Keskus valmis aastal 2004, välja ehitamata jäi veel detailplaneeringuga kinnitatud Viru Poeg. Valmis ehitatud Viru Keskus ehitist koos bussijaamaga peetakse üheks Eesti kõige edukamakas avaliku- ja ärisektori ühisrajatiseks.

Samas teatas linnavalitus, et linnavolikogu muutis Viru väljaku detailplaneeringut, välistades sellega Viru hotelli 17-korruselise juurdeehituse.

Riigikohus pidas 2007. aasta septembri otsusega Tallinna linnavalitsuse edasikaebust Viru Poja osas põhjendamatuks, andes sellega lõpliku võidu arendajatele. Tallinna linnaplaneerimise ameti viivitamine Viru keskuse juurdeehitusloa väljastamisega on tunnistatud ebaseaduslikuks kahes eelnevas kohtuastmes. Õigusvastaselt on linn viivitanud ka erinevate ekspertiiside ja uuringute tellimisega.

Tallinn kehtestas mullu 3. oktoobril Viru hotelli alale ehituskeelu, mille arendaja samuti kohtus vaidlustas. Selles vaidluses jäi arendaja esimeses kohtuastmes kaotajaks. Samas pole kohtud seni teinud otsust selle kohta, kas linnal on õigus jätta ehitusluba väljastamata.

Tallinna linnavalitsus sai tänavu märtsis halduskohtus ehituskeelu osas õiguse.Halduskohus otsustas, et Tallinna linnal oli õigus Viru Pojale ehituskeeld panna. Samas on kohus oma otsusesse lisanud, et ajutise ehituskeelu võimaluse andmisega ei anna kohus hinnangut Viru Poja põhivaidluse osas ega anna alust kuulutada 1999. aastal kinnitatud Viru Poja detailplaneeringut kehtetuks või seda muuta.

Tallinna Halduskohus nõustus oma otsuses AS Uus Viru seisukohaga, et Tallinna Linnavalitsus on otsustamisega põhjendamatult viivitanud. Tallinna Halduskohus märkis, et ASl Uus Viru on õigus nõuda linnavalitsuselt viivitusega põhjustatud kahju hüvitamist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785