3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: riik hindab kinnisvara üle

Kommenteerides üleeile aripaev.ee-s ilmunud uudist „Patarei kindluse eest tahab riik saada vähemalt 100 miljonit“, ütles 1Partner Kinnisvara arendusjuht Ragnar Everest, et pidades silmas praegust majanduslikku situatsiooni jäävad selliste hinnavääringute juures hätta ka heade ideelahendustega äriplaanid.

Järgneb Ragnar Everesti kommentaar:

„Tänases majandussituatsioonis, kus isegi korraliku äriplaaniga on väga raske pankadest finantseeringut saada, võib selliste universaalsete ja muidu nn Tallinna avastamata pärlite müük vägagi keeruline olla. Pakkuda võib kõike ja igasuguse hinnaga, kuid ka eelnevad enampakkumised näitavad kohalike arendajate vähest huvi ning välismaiste finantseerimisettevõtete kõige esimeseks tingimuseks on kohaliku arendaja osavõtt projektist. Lisaks majanduslikule aspektile on kindlasti raskendavaks konksuks kompleksile töötava ideekavandi leidmine, sest tegemist ju ikkagi muinsuskaitse all oleva objektiga, mida lihtsalt lammutada ei või.

Hetkel on kohalike arendajate suurim probleem olemasolevate valmisehitatud projektide müümine likviidsuse tagamiseks ning pooleliolevate projektide finantseerimise jätkumise tagamine. Kuigi turul on pikalt räägitud kohe-kohe suure rahakotiga kõik arendusprojektid odavalt äraostvatest salapärastest investoritest, siis tegelikult sõltub igasugune investeerimine finantsinstrumentide kättesaadavusest ehk pangalaenust, millega võimendada omakapitali.

Ei taha siilina Kalevipojale nõu anda, kuid praeguses seisus oleks kõige kasumlikum olemasolevad objektid täna tulutoovalt minimaalselt 3-5 aastaks tähtajaliselt välja üürida, mis kataks jooksvad kommunaalkulud ning suure tõenäosusega tooks riigile ka täiendava üüritulu.“

Üleeile teatas Riigi Kinnisvara AS, et juhatus on kuulutanud välja Tallinnas Kalaranna 2 ja Kalaranna 2a asuvad kinnistud võõrandamise ühe müügiobjektina alghinnaga 100 mln krooni. Pakkumise esitamise tähtpäev on 10.10.2008.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785