1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tudengid löövad korterite hinnad üles

Alles praegu uueks õppeaastaks üürikorterit otsiv tudeng peab tavapärasest 10-25% kõrgemat üüri tasuma. Kooli algusest tingitud üüribuum taandub oktoobri lõpus, novembris, kui on jälle võimalik leida soodsa hinnaga üürikortereid.

Tartus praegu kuni kahetoalist korterit otsiv tudeng saab teada, et ega talle midagi väga pakkuda ei olegi. Ja pakutava eest küsitakse tavapärasest kuni veerandi võrra kõrgemat hinda. ASi Ober-Haus Kinnnisvara kinnisvaraspetsialist Raul Kangur kinnitas, et 1-2toalised korterid üüritakse kohe välja. "Firmadel-maakleritel on pikad soovijate nimekirjad," ütles Kangur.

Mõnevõrra laiem valikuvõimalus on suuremate ja kõrgemate üüridega 2-3toaliste korterite puhul. Kuid need on tihti rahuldavas seisukorras või isegi remonti vajavad elamised.

Ilusamates värvides näeb üürituru võimalusi Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman, kes ütles, et pakkumisi on palju ja eelmiste aastatega võrreldes on tänavu üüriturul valik suurem.

Kui tõesti soovitud koretrit kohe ei leia, siis tuleb lihtsalt mõnevõrra rohkem maksta. Kooli algusest tingitud üüribuum tõstab tema hinnangul üürihindu kümnendiku võrra.

Kätlin Oja asus Tartus korterit otsima juuli keskel, kui kooli sissesaamine ja kolimine Järvamaalt Tartusse oli kindel. Kinnisvaralehtedel oli Oja sõnul pakkumisi palju, kuid oma soove ja võimalusi arvestades jäi valik tunduvalt väiksemaks.

Ka sügise lähenedes jäi pakkumiste ring tunduvalt kitsamaks. Lõpuks leidis ta korteri, mis oli koduse väljanägemise, pesemisvõimaluste, hea asukoha ja hinnaga. "Seni nähtutest tundus just see õige koduna," iseloomustas Oja 2300 krooniga kuus üüritud puuküttega kööktuba. Korteri valikul osutus oluliseks ka teadmine, et küttepuud talveks olid Ojal juba olemas.

Kaarel Malken otsis paremaid elamistingimusi Tallinna üüriturul. Eelmisel õppeaastal oli ta kaaslasega üürinud kahetoalist kesklinna korterit. Nüüd oli soov üle pika aja üksi elama hakata.

"Mul läks õnneks ja sain korteri üürida tuttavatelt," rääkis Malken kesklinnas 2000 krooni eest kuus üüritud korterist. Kinnisvaralehekülgedelt vastu vaatavad üüripakkumised on aga Malkeni sõnul tudengi jaoks üle igasuguste võimaluste. "Keegi ei hakka ju elama ühetoalises korteris 5000 krooni eest kuus," nentis ta. Ta kinnitas, et mõni jätakbi ülikooli tulemata, kuna ühiselamus kohti ei ole ja korterit üürida ei jaksa.

Malkeni sõnul on üliõpilasele veel vastuvõetav piir üürida kahekesi kahetoalist korterit ligikaudu 3000 krooni eest kuus. Ühe üliõpilase üüritasu ei tohiks minna üle 1500-2000 krooni kuus.

Praegu korteri otsimisega hätta jäänutel tasub elamispinna üürimisega paar kuud oodata. Üüribuum koos hinnatõusuga taandub oktoobris-novembris, kui enamik üliõpilasi on omale elamispinna leidnud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785