8. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendajate mustas nimekirjas väikearendajad

Rae vallavanem Raivo Uukkivi loetles eilsel vallavanemate ümarlaual halbu näited kohustusi mittetäitvatest kinnisvaraarendajatest Rae vallas.

„Ega väga palju selliseid halbu näiteid pole. Paljudega on nii, et räägime kaua läbi, aga lõpuks jõuame ikka kokkuleppele. Aga on ka näiteid, kus me kunagi kokkuleppele ei jõua, sellised on umbes kümnendik. 10% tegelemine võtab 90% ressursist, möönis vallavanem.

Üks suuremaid probleemseid arendusi on Jüri külje all olev Andrekse rajoon, seal teed ehitamata, valgustus ehitamata, kanalisatsioon kasutusloata ja liigvee ärajuhtimine lahendamata. Seal 1,5 aastat elanud inimesed kiruvad KOV-d, sest inimestel jäi mulje, et vald peabki infrastruktuuri välja tegema, sest arendaja ütles nii lepingu sõlmimisel. Inimesed olid toona kruntide ostmisel passiivsed ega tulnud ka vallast küsima, kas arendaja räägib õigust. „Täna inimesed juba mõistavad, et pettis arendaja, mitte vald,” märkis vallavanem.

„Selle firma võiksite endale suurte tähtedega kirja panna, paistab, et see arendab ka mujal,” ütles Uukkivi arendaja Torm Projekt OÜ kohta. Praegu on Torm Projekt pildilt kadunud ja kohustused edasi delegeerinud PG Haldusele, mis omakorda ignoreerib arendaja kohustusi ja teatab klientidele, et tee ehitamine on omavalitsuse kohustus.

Põhilised isikud, kes figureerivad nende äriühingute taga on Meelis Rae ja Argo Tint.

Andrekse projektiga on vald kohtus, järgmine istung septembris. Arendaja on teatanud, et tema ei tee enne ühtegi liigutust, kui kohtuotsus käes.

Arendaja: mis te arvate, et ma petan teid?

Teine muretekitaja on Rae vallas Tähnase arendus, seal puudu sadevee ärajuhtimine teedelt. Sama arendaja püüab ka teises kohas arendama hakata ega taha omaks võtta tingimusi, mida vald nõuab notariaalsetes lepingutes. „Mis te arvate, et ma petan teid?” küsib too arendaja vallalt imestunult nüüd. „Aga mis me saame arvata, kui ta ühe arenduse puhul on tingimused jätnud täitmata,” nentis Uukkivi. Selle arendajaga on vallal ees kohtutee, sest volikogu võttis vastu otsuse detailplaneeringut mitte kehtestada.

Seal oli arendaja Agenor OÜ, kus omanikud Ülar Teppo, Vahur Jegorov ja Liina Vaher. "Raivo Uukkivi väide Agenor OÜ mingitest tegematajätmistest oma rajoonis on lihtsalt lausvale. Kõiki arendajaid kaitsta on muidugi tänamatu töö ja eks ole osadel ka möödalaskmisi, mida tuleks siis ka tunnistada. Ent täna on põhiprobleemiks vallajuhtide poolt õhutatud vaen mõnede ettevõtjate ja elanike vahel," kommenteeris Ülar Teppo.

Kolmas arendus on Loopere arendus, kus kogu infrastruktuuril puudub kasutusluba. Arendusel ei saanud valmis pumpla, vee kanalisatsioonilahendus ega sadevee ärajuhtimine. „Ta suutis oma arendusega nii ummikusse minna, et nüüd on pankrotis. Pank on talt juba kõik suured autod ära võtnud. Arendaja pani oma elanikud fakti ette, et ta müüb infrastruktuuri kolmandale isikule. Elanikud aga lõid MTÜ ja ostsid ise selle infrastruktuuri ära. See on positiivne näide elanike aktiivsusest,” rääkis Uukkivi. Loopere OÜ omanik on Virgo-Jürgen Lips.

Kingu arendusel on veevarustus lahendamata, majadel kasutusload puuduvad, inimesed elavad vee sees. Arendaja ajas kõik süüdimatult valla peale, aga nüüd on inimesed aru saanud, et süüdi ikkagi arendaja ise. Arendajat enam keegi kätte ei saa, isegi mitte maksupolitsei. Arenduse taga oli Peeter Raantse. „Üheks ettevõtteks oli seal Insmerk OÜ, kuid seal on asjad segased, sest osa asju ajas ta ka enda kui füüsilise isiku kaudu,” märkis vallavanem.

Miks siin lennukid lendavad?

Rahula arendusalal, kus arendajaks Tõnu Saar, on vee- ja kanalisatsiooni süsteem lahendamata. See arendaja tõmbas detailplaneeringu kohase veeühenduse asemel endale omavolilise veetoru Jõelähtme vallast ja sealjuures üle eramaa ilma maaomanikuga kokkuleppimata. Uukkivi sõnul iseloomustab arendaja mõttemaailma hästi vallavanemale esitatud küsimus, et kes kannabtema kahjud seoses sellega, et lennukoridor ületema arenduse läheb.

Suurekivi arendusel rajatud teed ei vasta detailplaneeringus ette nähtud laiusele, tänavavalgustus puudub, lisaks sadeveeküsimused lahendamata. Arendaja on Suurekivi Kinnisvara, mille taga Urmas Tangsoo. „Nende arendajatega õnneks mingi dialoog tekkinud ning loodame, et probleemid leiavad lahenduse,” avaldas Uukkivi lootust.

Künnapuu arendusel on teed ja tänavavalgustus tegemata, lisaks veevarustuse probleemid. Kogu see piirkond on Tallinna vee peale üle läinud, seal aga inimene puuris endale puurkaevu. 2004. aastal sai tehtud ettepanek arendajale, et too müüks oma puurkaev vee-ettevõtjale maha. Vee-ettevõtja pakkus välja ka eksperthinnangul põhineva hinna. Arendaja aga ütles, et temale on see pensionisammas ja tema sellega midagi ei tee. Täna see ettevõtja pankrotis ja ilmselt võetakse see puurkaev talt varsti käest ära.

"Too arendaja lootis valda survestada sellega, et jõulude eel teatas, et keerab vee kinni oma elanikel. Aitasime elanikke võidelda arendajaga, tagasime neile juriidilise abi, mistõttu pandi arendajale tõkend peale, et ta ei tohi vett sulgeda inimestel. Järgmisena leidis, arendaja, et vee võib sulgeda siis kui ettevõte pankrotti läheb. Aga elanikke kaitsvad juristid kinnitavad, et arendaja ei tohi tõkendi vastu astuda, vastasel juhul võetakse ettevõtte juhatuse liikmed kriminaalvastutusele," rääkis vallavanem raskest võitlusest ahne arendajaga.

Arendajad on seal Anti Roosinupule kuuluvKivinuka Kinnisvara OÜ ja Raivo Paju.

Ühine joon - garantiita lepingud

Kõigi nende arenduste puhul ühiseks jooneks garantiita lepingud, mis sõlmiti enne planeeringu kehtestamist. „See on vaid ühe valla kogemus, usun, et ka teistel on sarnaseid juhtumeid. Ja võitlema peaks selliste kogemuste najal ühiselt,” lausus Rae vallavanem.

Uukkivi rõhutas, et vald ei taha selliseid probleeme lahendada valla vahendite eest, see poleks lihtsalt õiglane kauaaegsete kodanike suhtes. Kuid võimalik, et mingil hetkel tuleb seda siiski teha, sest arendajatega sõlmitud lepingud on olnud seadusandlikud nõrgad. „Kui arendaja on paljas nagu püksinööp, pole ju sealt enam midagi võtta. Kuid see on äärmuslik lahendus, mida püütakse vältida seni, kui kõik muud lahendid on osutunud kõlbmatuks,” nentis ta.

„Oleme kasvanud koos arendajatega, nagu ka seadusandlus kasvab koos pättidega,” rõhutas vallavanem garantiide olulisust lepingute juures.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785