27. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seli: Tasku konkurent on Tallinn

Ettevõtja Neinar Seli usub enda sõnul, et homme Tartus avatava ärikeskuse Tasku konkurendiks on hoopis Tallinna kaubanduskeskused ja kinod.

Neinar Seli sõnul püüab uus kaubanduskeskus Tasku pigem täiendada Tartu kaubandusturgu, kui olemasolevatelt kaubanduskeskustelt kliente ära tõmmata. “Jälgimise oma kontseptsiooni kokkupanekul, et meil poleks neid brände, mis on Kaubamajal ja Lõunakeskusel, et täiendada turgu. Meie konkurendid pole Tartu Kaubamaja ega Lõunakeskus, vaid Tallinn. Et inimesed ei peaks osade brändide järgi Tallinna minema ega läheks Tallinna kinno,” ütles Seli, rõhutades, et uus keskus pakub lisaks ostlemisele ka vaba aja veetmise võimalusi, näiteks suurt kinosaali.

Seli ei usu enda sõnul, et jahedamad ilmad majanduses inimeste tarbimise isu on ära ajanud. “Pigem kehtib see investeerimise ja laenusaamise puhul, tarbijate kohta sellist infot pole. Tehakse mõistlikke tarbimisotsuseid ja usun, et ostetakse pigem korralik asi kehvem asi. Mina seda hirmu ei tunne.”

Ettevõtja peab homme avatava kaubanduskeskuse üheks trumbiks head asukohta: “Kesklinn, on igas linnas see koht, mis kujuneb tõmbekeskuseks. Kesklinnas on kaubandus püsivalt edukas olnud võrreldes äärelinnadega.”

Taskul on hetkel üle poolte pindadest lepingutega kaetud. Lisaks käivad veel osade vabade pindade puhul läbirääkimised näiteks sisekujunduse küsimustes ja ruumide suuruse osas. „Huvilisi on palju, aga lepinguid pole veel sõlmitud. Reserve on, kelle huvi, saab kontakti võtta.”

Seli ei pea väga üllatavaks seda, et keskuse avamisel kõik pinnad täidetud pole: "Nii ei ole loomulik kinnisvaraarendamine nagu see siiani on käinud, et enne detailplaneeringu vastuvõtmist korter juba ära on müüdud. See protsess ongi pidev. Asukoht ja pakutav usun, et on hea kvaliteediga. Neile, kes soovivad A-klassi kontoripindu."

“See pigem maaklerite teema,” põikleb ettevõtja küsimusest, kuidas Tartus on nõudlus büroo- ja kaubanduspindade järele. "Sügis on see periood, kus uued ettevõtted otsivad endale uusi kohti. Osad otsivad endale aga laiendusi. Sügis on hea näitaja. Pärast seda oskab kommenteerida. Täna on seda veel raske teha.” Kaubanduspinnad on kõik täis müüdud, samas pooled büroopindadest on veel vabad.

Tasku rendihinnad on A-klassi büroopindadele vastavad, alates 200 krooni ruutmeetri kohta. Kallimate pindade hinnad jäävad vahemikku 230-240 krooni ruutmeetri kohta. Seli möönis, et tegu on keskmiselt kallimate pindadega Tartu kohta.

Seli ei usu enda sõnul, et Tasku üheks suuremaks kaubanduskeskuseks jääb, mis lähiajal avatakse. Näiteks Rakveres avatakse septembris 40 000 m2 Põhjakeskus, tõi mees välja. “Kindlasti tuleb veel neid juurde,” oli Seli kindel, lisades, et elanike arvu ja kaubanduspindade hulka arvestades, mahuks Eestisse uusi kaubanduskeskusi. Probleem on aga selles, et finantseerijad on ettevaatlikud. “Raha hind on läinud kalliks. Ja eriti tasuvus pikka raha vajavate kinnisvaraprojektide puhul on keeruline,” nentis Seli.

Ettevõtja kiiret kasu Taskust ei looda. "Kinnisvara on pika protsessiga, eriti parkimismajad, mille tasuvusajaks peetakse üle 60 aasta. Mujal maailmas pensionifondid isegi investeerivad parkimismajadesse. Samas Ukrainasse on praegu kasulikum investeerida, kui kuhugi endisesse Ida-Euroopa riiki. Tasku puhul see tasuvusaeg kindlasti alla 15 alla ei ole,” ütles Seli.

"Pensionisamba jaoks korjan ma ikka igakuiselt kõrvale. Igaks juhuks. Kindel see on projekt igal juhul, aga ma pole kunagi ühtegi oma muud ettevõtmist pensionisambana võtnud," vastas Seli küsimusele, kas tapeab Tasku enda isiklikuks pensionisambaks.

Seli Taskut enda viimaseks suurprojektiks ei pea. “Ideid on küll siin Tartu kesklinnas, eks see olukord võib muutuda enne kui detailplaneeringud valmis saavad.”

Homme avab Neinar Seli miljard krooni maksva Tasku keskuse. Tasku on ca 42 000 m2 üldpinnaga kaasaegne ärikeskus, mis Dorpat Hotelli, Emajõe Ärikeskuse ja bussijaamaga moodustab ca 60 000 m2 üldpinnaga hoonetekompleksi. Uue Emajõe Ärikeskuse on projekteerinud Kalle Rõõmuse Arhitektuuribüroo.

Turu tn ääres paikneb 5-korruseline ärihoone, mille keldrikorrusel on parkla. Kahel esimesel korrusel asuvad kaubandus-ja toitlustuspinnad, III korrusel 5 kinosaaliga kinokeskus ning Lõuna-Eesti suurim konverentsikeskus ja kõrgematel korrustel bürood. II korrus on ühendatud bussijaamaga. Kõiki korruseid läbib I korruselt algav aatrium, andes hoonele nii avarust kui valgust. Ärihoone taha jääb tinglikult teine osa hoonest, kus I korrusel on kaubanduspindade koridor, mille peal asuvad II, III ja IV korruse parkla. III korruse parkla katusel paikneb lisabüroode kompleks. Soola tn 8 krundil paikneb aga Tartu suurim 410-kohaline hotell Dorpat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785