26. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsa võttis Shermani oma hõlma alla

Ettevõtjad Olaf Herman, Toomas Kliimask, Kaupo Kolsar, Kajar Kruus, Tiit Kõnd, Jaanus Otsa, Ahto Tilk ja Roland Vaikmäe sõlmisid ühinemislepingu, millega asutasid ehitusfirma Astlanda Ehitus. Astlanda Ehitus võtab üle kõik OÜ Otsa & Herman Grupi ning OÜ Shermani lepingulised õigused ja kohustused töötajate ning klientide ees.

Astlanda Ehituse nõukogu esimehe Olaf Hermani sõnul ei välista asutajad täiendavaid ühinemisi või strateegilist partnerlust mõne olemasoleva ehitusettevõttega. „Oleme sisenemas turule, mis on keerulises seisus ja vaatamata selle killustatusele suurte tegijate vahel välja kujunemas. Oleme seda meelt, et jõud ühendades ja professionaalset teenust pakkudes suudame olla heaks partneriks potentsiaalsetele tellijatele ja atraktiivseks tööandjaks töötajatele,” sõnas Herman.

Olaf Hermanile ja Jaanus Otsale hakkab Astlanda Ehituse AS-ist kuuluma 25,8 protsenti, Otsa on ühtlasi ka Astlanda Ehituse juhatuse esimees. Kaupo Kolsari osalus uues ettevõttes on 17,8 protsenti, Kajar Kruusil 11,3 ja Tiit Kõndil 11,3, Toomas Kliimaskil ja Roland Vaikmäel kolm protsenti ning Ahto Tilgi osalus Astlanda Ehituse AS-is on kaks protsenti. Kõik Astlanda Ehituse asutajad osalesid asutamisel läbi isiklike investeerimisfirmade, ettevõtte aktsiakapital on kümme miljonit krooni. Astlanda Ehituse asutamist ja pooltevahelisi läbirääkimisi nõustasid advokaadibürood Glikman & Partnerid ja Aavik & Partnerid ning ärikonsultatsiooniettevõte PriceWaterhouseCoopers.

Kolsar, Kruus ja Kõnd omandasid samaaegselt Otsa & Herman Grupilt 23,25-protsendilise osaluse ka Raadiku Arenduse OÜ-s, mis arendab Tallinnas Raadiku 8 asuval kinnistul paiknevat ja Nordea Panga poolt finantseeritavat munitsipaalehitusprojekti maksumusega ligi 1,5 miljardit krooni. 50 protsenti Raadiku projektist kuulub ehitusettevõtjate Raivo Ranna ja Aivar Tuulbergi ettevõttele Vallikraavi Kinnisvara ning 26,75 protsenti Jaanus Otsa ja Olaf Hermani investeerimisfirmadele.

Astlanda Ehituse juhatuse esimehe Jaanus Otsa sõnul ootab Eesti ehitusturgu ees paratamatu konsolideerumine. „Oleme võtnud tänastes oludes päris korraliku riski, turu kasvufaasis ei oleks põhjust selga kokku panna.Kõik on töömehed ja passiivseid investoreid kavas kaasata ei ole. Samas oleme avatud igale koostöövormile, mis vastab kahele tingimusele: tegevus peab olema seotud ehitus– või kinnisvaraarendusega ning see peab toimuma Eesti Vabariigi territooriumil,” sõnas Otsa.

Ettevõttes hakkab esialgu tööle ligi 50 inimest. Astlanda Ehitus on hetkel registreeritud osaühinguna ettevõtte juhatuse liikme Kaupo Kolsari nimele, et vältida ärinime võimalikku väärkasutust. Peale formaalsuste korraldamist tõstavad Astlanda Ehituse asutajad ettevõtte aktsiakapitali kümne miljoni kroonini ja registreerivad ettevõtte aktsiaseltsiks.

Astlanda Ehituse juhatuse liikme Kaupo Kolsari sõnul on Shermani asutajad uue ehitusfirma loomiseks lõppenud läbirääkimistega rahul. „Shermani inimeste poolt on uues firmas korralik ehituse projektijuhtimise kompetents ja mitmed võidetud hanked nii era– kui ka avalikus sektoris, kuid sellest heitlikul turul ainuüksi ei piisa. Otsa ja Hermani ehitusettevõtete juhtimise ja projektidele rahastamise leidmise kogemus on väga kõrges hinnas," ütles Kolsar.

Shermani suuremateks projektideks on seni olnud Kalev RECi juhitud koolimajade renoveerimistööd ja alltöövõtu tegemine Loopealse arendusprojektile. Lisaks on ettevõte võitnud mitmed konkursid: Kuivastu ja Heltermaa sadamakaide rekonstrueerimisel ja välistrasside rajamisel Tallinnas, Saaremaal ja Viimsis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785