25. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendaja: Rae valla juht ründab üha süstemaatilisemalt ettevõtjaid

Kinnisvaraarendaja Ülar Teppo leiab, et Rae vald on üha süstemaatilisemalt ja agressiivsemalt alanud rünnakut oma vallas tegutsevate ettevõtjate vastu, kasutades järjest alatumaid võtteid ning püüdes luua avalikkuse ees vildakat pilti.

Järgneb Ülar Teppo vastulause Rae vallavanema Raivo Uukkivi sõnavõtule artiklis „Arendajate mustas nimekirjas väikearendajad”.

Suvi on olnud kiire ja töine. Seda kõikidel väike- ja keskmistel ettevõtjatel. Sest kui nemad praegu ei pingutaks, poleks enamikel laudadel Eestis leiba. Nii olen ka mina toimetanud korraga mitme asjaga ja selline raske ja ebameeldiv lisatöö nagu Rae valla järjekordsete vägitegude monitoorimine on jäänud veidike tahaplaanile. Viimaste aegade sündmuses enam selliseks jõude olemiseks võimalust ei anna. Rae vald on üha süstemaatilisemalt ja agressiivsemalt alanud rünnakut oma vallas tegutsevate ettevõtjate vastu, kasutades järjest alatumaid võtteid ning püüdes luua avalikkuse ees vildakat meelsust. Et sõnakaid ettevõtjaid meil siin kahjuks vähe, leian, et täna pean mina avalikkusele Rae vallas toimuvat lähemalt selgitama.

Niisiis.

Rae vald on saanud minu koduvallaks ligi 10 aasta eest, siia olen oma valla patrioodina ka oma ettevõtmised toonud. Ühena paljudest.

Toona, kui tulin, oldi ettevõtjate üle väga rõõmsad. Eriti oodatud olid piirkonna arendajad. Nendel lasus lootus tuua valda uusi elanikke, meelitada ümber kolima ettevõtteid ja uusi tegijaid. Nii ka läks. Suure tööga, aga läks.

Nüüd ühtäkki näeb avalikkus aga teist pilti. Pidevalt on Rae vald meedia huviorbiidis mingite skandaalidega, kogu aeg on miskit imelikku toimumas inimeste ja omavalitsuse juhtide vahelistes asjaajamistes. Rae valla juhiks olev Raivo Uukkivi ründab üha süstemaatilisemalt ettevõtjaid, eriti arendajaid. On lihtne märgata, et esialgu siiski teatud gruppi arendajaid. Miks siis nii? Seletan. Tänaseks juba neli aastat tagasi toimus vallas ootamatu võimuvahetus ja võimule said need, kes on suutnud siianigi püsida.

Koheselt hakkasid toimuma sellised manööverdused valla varadega, millised valla elanike huvides küll polnud. Vastumeelselt hakkasin toona üheks aktivistidest, kes leidis vajaliku olevat oma rahulolematust kõvasti välja öelda ja informatsiooni ka teiste vallaelanikega jagada. Oli ka teisi aktiivseid kodanikke ja materjale edastati ka uurimisorganitele. Fakt on aga, et ehkki asju uuriti ja puuriti kõrgel tasemelgi oli tegu kavalamate skeemidega kui tavaliselt ehk siis uurimise lõpptulemuses JOKK lahendustega need kõik lõppesidki. Eks oma jälje närvikavale see ikka jättis ja nii muutus ka vallajuhtimine üha küünilisemaks ja autoritaarsemaks. Oli ju mingi kuulikindlus ära kontrollitud. Aga see toob ikka kaasa ausate inimeste meelehärmi ja nii veel suurema meedia tähelepanu. Mis jälle omakorda minu hinnangul suurendas vaid võimurite jultumust ja viha nö lihtrahva vastu. Tulemuseks tänane riik riigis, kus kehtivad omad seadused; kus valla rahakott näib olevat ennekõike teatud grupi isikute omand ja kus inimeste tagakiusamine (esmalt ikka nende, kes süsteemi vildakusest kõva häälega räägivad) pole enam isegi saladus.

Et taoline juhtimisstiil võimaldab hoida enda ümber vaid lojaalseid ja tõukab eemale pädevaid, peaks enamus inimesi mäletama valusalt nõukogude aja paralleelist. Eks on ka pädevaid reaametnikke, ent pidev poliitiline surve ei lase sellel pädevusel välja mitte kuidagi paista. Nii ongi juhtunud, et ebapädevusest just eriti planeeringute ja perspektiivide osas puudub vallal terviknägemus ja lõpptulemuseks paljud probleemid. Nõnda ujub ühtedel uusasunikel part maja ees, teistel pole aga jälle võib-olla homme vett. Süüdi on siiani olnud ikka keegi teine kui vald. Seda kahel põhjusel. Esiteks ei oska ettevõtjad ennast kaitsta, olles killustatud ja töödega ülekoormatud. Teiseks on siiani ebaproportsionaalselt sõna saanud vaid vald. Ehk siis Raivo Uukkivi, kes valede ja laimuga kitsi kunagi pole olnud.

Ennekuulmatu? Rae vallas elanikud enam nii öelda ei saa, sest taoline, Eesti Vabariigi seadustest üle olev asjatamine, on toimunud juba 2004. aasta aprillist saadik. Ja oleme grupi aktiivsetega neid sellest ka kirjalikult teavitanud. Eelnimetatud ajaperioodil on jõutud vähemalt 88 korral rikkuda riigihangete seadust, mitmel korral väga tõsiselt eirata õiguskantsleri ettekirjutisi, samuti maavanema ettekirjutisi, lausa lugematul hulgal tõlgendanud omatahtsi seaduses selgelt kirjas olevaid protseduurireegleid, vorbitud tagantjärele volikogu otsuseid jms. Tähelepanelik lugeja märkas ka delikaatsete isikuandmete lehvitamist oponendi üle irvitamise eesmärgil artiklis. Ei tea tõesti, kas seda kõike ülaloetletut on ikka veel vähe, et häirida rahva õiglustunnet? Paistab, et hetkel meie vallas on. Tahtmatult tuleb ka tunnistada, et erakonna värvidel on ikka tohutu suur, seadusestki suurem kaal. Ei huvita meie valla tegemised enam ammu ühtegi organit ja JOKK-karavan tormab pöördeid juurde võttes aina edasi.

Väga suurte raskustega aga puutub kokku meie vallas täna õiglust taga ajav väike- ja keskmine ettevõtja. Ja kes teda ikka kuulata viitsib, tuleb ju Eesti riiki laiast ilmast niipalju põnevat peale...Midagi peab varsti aga juhtuma, on ju avalikkusele julgelt ja jultunult välja visatud suur õigluse proovikivi – toimub vaba ettevõtluse lämmatamine piirkondliku hegemoonia saavutamise nimel. Seda üha avalikumalt ja jultunumalt. Selline käitumine on selgelt demokraatia alustalasid õõnestada püüdev ei saa olla kogu meie riigi suund. Või arvan ainult mina nii?

Postskriptumina tahan lisada veel väga olulised read. Esiteks, Raivo Uukkivi väide Agenor OÜ mingitest tegematajätmistest oma rajoonis on lihtsalt lausvale. Teiseks, kõiki arendajaid kaitsta on muidugi tänamatu töö ja eks ole osadel ka möödalaskmisi, mida tuleks siis ka tunnistada. Ent täna on põhiprobleemiks vallajuhtide poolt õhutatud vaen mõnede ettevõtjate ja elanike vahel. Kolmandaks!!! Olen võimeline faktidega kinnitama kõike eeltoodut. Palju on informatsiooni ka eraalgatuslikus alternatiivfoorumis www.raeinfo.eu, mis on hetkel ka ainuke vastuhääl Rae valla hästimakstud ja hästitsenseeritud propagandamasinale.

Rae vallavanem on varem öelnud, et KOV-del arendajatega kahte liiki probleeme: kuidas suhelda arendajaga alates menetluse algusest ja mida teha saamatute/pättarendajatega, kes ei taha/suuda võetud kohustusi täita. Rae vald on suhtlemisel arendajatega võtnud eesmärgiks kindlad reeglid. Vald tahab arendajalt eellepingult, mis on üks pikemaid protsesse. Et teha edaspidi KOVde elu lihtsamaks on Uukkivi mõelnud ka täpsustuste peale planeerimisseaduses. Näiteks kui ei jõuta kokkuleppele lepingu sõlmimisel, võiks KOV-l või muul haldusorganil olla õigus keelduda planeeringu kehtestamisest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785