19. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: praegune kinnisvaraturg on riskantne

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul ei soovita ta praegu lühiajalistel investoritel turule siseneda, sest praegune kinnisvaraturg on riskantne ning jätkuvad hinnakõikumised ei ole välistatud.

"Pikas perspektiivis on nii Eesti majandus tervikuna kui ka kinnisvaraturg kasvav ning kui kodu planeeritakse soetada aastateks, ei mängi täpne ostuhetk ning mõneprotsendilised ostusummavahed enam olulist rolli. Kindlasti ei soovita me aga lühiajalistel investoritel turule siseneda, sest praegune kinnisvaraturg on riskantne ning jätkuvad hinnakõikumised ei ole välistatud, samuti oleks äärmiselt vastutustundetu ennustada, millal hinnad taas kerkima hakkavad," märkis Sooman.

Tema sõnul sõltub turu aktiivsus juba paljuski üldisest majandusfoonist. "Kuniks negatiivsed sõnumid domineerivad, domineerib ka pessimism turgude suhtes, sh kinnisvaraturu suhtes. Kindlasti on varagruppe, kus ka edasine hinnalangus on põhjendatud, kuid analüüsides elamispindade hindu aegteljel, leiame, et tänaseks oleme jõudnud läbi hinnalanguse ning palgakasvu ostujõu poolest 2006. aasta alguse tasemele- selle loogika järgi peaks suurem langus juba möödas olema," märkis Sooman.

"Pole võimalik kindlalt väita, et poole aasta jooksul ei saa analoogset vara veelgi soodsamalt, kuid nii arutledes liigume me juba spekulantide pärusmaale. Kui perekonnal on vajadus endale uus kodu soetada, siis tasub see igal juhul välja valida ning alustada hinnaläbirääkimisi, sest võimalusi teha soodne tehing on palju," märkis Sooman ning lisas, etigal juhul tasub kaasata läbirääkimiste protsessi tugev kinnisvarabüroo, kes suudab üle-eestiliselt analüüsida piirkondlikku potentsiaali ja konkreetse vara hinna põhjendatust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785