6. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

S&P: Euroopa kinnisvaraturgu ootab pikk ja raske langus

Euroopa eluasemeturul liiguvad hinnad jätkuvalt allapoole. Reitinguagentuuri Standar & Poor’s hinnangul on oodata veel pikka ja rasket langust.

Viimase kaheksa aastaga on Euroopa eluasemeturg läbi teinud korraliku hinnatõusu. Paljudes riikides on hinnad kahekordseks kasvanud, enim kerkisid hinnad Hispaanias, Prantsusmaal, Ühendkuningriigis, Iirimaal ja Rootsis, kirjutas e24.se.

Nüüd aga on tuuled teiselt poolt puhuma hakanud ja hinnad langevad. Ühendkuningriigis on hinnad möödunud aasta augusti tipptasemelt kukkunud 9%, Iirimaal aga 2007. aasta jaanuari kõrgperioodiga võrreldes 12%. Hispaanias langesid käesoleva aasta esimeses kvartalis mullu sama perioodiga võrreldes hinnad 24%.

Allamäge minek jätkub spetsialistide hinnangul veel mitu kvartalit. Sellele aitavad kaasa kõrgemad intressimäärad, pankade karmimad nõuded ja inimeste ostujõu langemine.

Standard & Poor’s ennustab oma viimases prognoosis, et Euroopa eluasemeturg saab veel pikalt vatti näha. Kõige hullem on olukord riikides, kus hind enne ka enim tõusis ja kus seetõttu on palju suure laenukoormusega majapidamisi. Langust ennustatakse ka Prantsusmaale, kus hinnad on küll tõusnud, kuid laenukoormus ülemäära suur ei ole.

Suurbritannias on prognoosi kohaselt oodata kokku 25% langust, mis tähendab, et 14% laenuvõtjatest ehk 1,7 miljonit inimest peavad tagasi maksma kodulaenu, mis ületab nende kodu väärtust. Kui pere sellises olukorras kodu müüma on sunnitud, muutub olukord nende jaoks väga raskeks.

Reitinguagentuuri peaanalüütik Jean-Michel Six märkis, et langus on võrreldav 1990ndatel toimunuga, tõdedes, et praegune langus on siiski järsem ja tuleb inimestele ilmselt raskem kui toona.

Hispaanias toob hinnalangus kaasa töötuse kasvu ehitussektoris ning väiksema majanduskasvu. Iirimaal kukuvad hinnad S&P hinnangul kogu selle aasta vältel, jõudes aasta lõpuks kõrgperioodist 20% madalamale tasemele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785