31. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannia kinnisvarahinnad rekordlanguses

Suurbritannias jätkasid majade hinnad juulis langust, näidates suurimat üheaastast langust alates kinnisvaraturu kokkukukkumisest 1990 aastate alguses

Keskmine elamu maksab Ühendkuningriigis praegu 169 316 naela (3,4 miljonit krooni), olles langenud aastaga peaaegu 15 000 naela (ligi 300 000krooni) võrra ehk 8,1%ning on praegu tagasi 2006. aasta tasemel, kirjutas The Guardian.

Viimasel ajal on müüdavate majade hulk kahanenud rekordväikeseks, kuna müüjad ei soovi eriti vastu võtta madalamaid pakkumisi. Sellise kokkukuivamise võib põhjustada ka pakutava laenuraha vähenemine. Paljud võimalikud ostjad ootavad hindade edasist langust või nad ei saa laenu, seda just eriti esmakordsete ostjate puhul.

Lootuskiireks jääb, et kehvemad majandusnäitajad ei soodusta intresside tõusu ning see omarkoda suruks allapoole pakutavate laenude intresse, turgutades seeläbi kinnisvaraturgu. Samas ei toimuks taoline protsess päevapealt, vaid alles mitme aasta jooksul ning ka see ei pruugiks mõjuda, sest isegi kui intressid alanevad, soovivad laenajad ikkagi üsna suurt omaosalust, mis on paljudele ostjatele takistuseks.

Samas kui hinnad langevad edasi, on need praegu ikka veel 11 000 naela (218 382 krooni) suuremad kuikolm aastat tagasi. See hindade langus on halb uudis neile laenajatele, kes võtsid omal ajal suure laenu ning nüüdseks on nende kinnisvara hind langenud allapoole laenu väärtust. Praegu oli ainult 0,6% kodu omanikest rohkem võlgu, kui nende maja väärt oli, aga iga 1% hinna languse kohta suureneb see arv 60000-180000 inimese võrra.

Tõenäoliselt langevad majade hinnad veel 15% sellel aastal ja 12% järgmisel ning 2010 aasta esimeseks pooleks ennustas ta keskmiseks maja hinnaks 129386 naela (2568687 krooni).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785