25. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Den za Dnjom: kinnisvarafirma maksis Hannahi arveid kinni

Kinnisvarafirma Krausberg Kinnisvara maksejõuetuse tagant paistab sassis inim- ja ärisuhete võrgustik, milles mängib oma rolli Eesti üks poplauljaid Hannah, kirjutas venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Krausberg Kinnisvara algus paistis ilus – seda enam, et tegemist oli Eesti kinnisvarailmas niivõrd tuntud mehe nagu Alvar Ildi perefirmaga. Koos kunagise komsomolijuhi ja ministrite nõukogu esimehe Indrek Toomega tegid nad Eesti turul kuulsaks sellise kaubamärgi nagu SRV. Nüüd üritas Ild SRV nn edulugu korrata Krausberg Kinnisvaraga. Ühtlasi kujutas Krausberg Kinnisvara endast tõhusat tuge Alvar Ildi poja naisele, laulja Hanna Ildile ehk artistinimega Hannahile, kes tegutses ettevõttes turundusjuhina.

Täna väidab ettevõtte endine tegevjuht Martin Kõiv aga, et talle ei ole tagasi makstud ei ettevõttele antud laene ega tasutud ka aastase töö eest. Koos enda säästude arvelt makstud omakapitaliga väidab mees end olevat firmasse kaotanud enam kui 700 000 krooni. Kõiv on võla sissenõudmise üle andnud Lauri Vitsuti Majanduskaitse Büroole. Viimane on juunis kohtusse esitanud avalduse, et Krausberg Kinnisvaras pankrot kuulutataks.

Kuigi Martin Kõiv ise keeldus kommentaaridest, nõustus juhtunut selgitama tema juriidiline esindaja Lauri Vitsut. Tema kinnitusel kujunes üheks konflikti põhjuseks asjaolu, et Kõivust mööda minnes esitati Hanna Ildi kui lauljaga seotud kulusid, mis aga ei omanud mingid pistmist Krausberg Kinnisvaraga, firma raamatupidamisele väljamaksmiseks. Vitsut väitis, et tema klient Kõiv oli küsimuse üles tõstnud 2006. a toimunud firma osanike koosolekul, kus nõudis, et selliseid kokkuvõttes nelja nulliga kulutusi Krausberg Kinnisvara arvelt ei tehtaks. Kuid teda ei võetud kuulda ja tõrjuti firma juhatusest välja.

Kuid veel hiljem, 2007. a räägiti Kõiv pehmeks, et ta laenaks firmale 230 000 krooni, et maksu ja tolliameti maksuvõlga ära maksta. Muidu ei saanud firma ühte kinnistut müüa, sest maksu- ja tolliamet oli sellele keelumärke pannud. Kõivule anti mõista, et kui kinnistu müüakse, makstakse ka võlad. Kuid see jäi asjatuks lootuseks.

Samuti oli Vitsuti kinnitusel Kõivus rahulolematust äratanud augustis 2005 E-klassi Mercedese liisimine lauljatarile firma arvelt. Ettevõte polnud sel ajal õieti veel jalgugi alla saanud, sest maaklerid võeti tööle aprillis 2005 ja esimene käivegi hakkas tekkima juunis 2005.

Den za Dnjom-i käsutuses olevast, 2005. a toimunud osanike koosoleku protokollist leiame päevakorrapunkti "edaspidine koostöö SRV projektidega". Protokollist endast selgub, et SRV annab Krausberg Kinnisvarale õiguse müüa olemasolevaid objekte, kuid ei anna õigust neid enda nime alt reklaamida ega promoda.

Krausberg Kinnisvara praegune tegevjuht Aare Kutseri kinnitusel tekitas Krausberg Kinnisvara jaoks raske finantsseisu pikale veninud nõudluse puudus kinnisvaraturul. Küsimusele, kas Hanna Ild tegi ka turundusjuhi tööd, või oli see töökoht pigem sümboolset laadi, kostis Kutser, et Hanna Ild palgati kui vastava kõrgema haridusega spetsialist juhtima turundus- ja imago alast tegevust ettevõttes. Selle tulemusena on loodud üldtuntuse leidnud ettevõtte imago ja kaubamärk.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785