23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuveit kavatseb ehitada 1,3 triljonise tulevikulinna

Kõrgustesse kerkinud nafta hinnad on tublisti kosutanud Kuveidi riigikassat, mistõttu leiavad võimud, et on õige aeg ellu viia ambitsioonikas tulevikulinna projekt.

Pärsia lahe äärde plaanitav Siidilinnaks nimetatud linn läheb eile avalikustatud kavade järgi maksma 132 miljardit dollarit ehk umbes 1,3 triljonit krooni, kirjutas The Guardian Unlimited.

Uude metropoli kerkiks 1001 meetri kõrgune pilvelõhkuja, rajataks looduspargid ja linna võiks elama asuda 700 000 inimest. Ühtlasi kavatsetakse sinna ehitada rahvusvaheline raudteekeskus, mis ühendaks linna Damaskuse, Bagdadi, Iraani ja Hiinaga.

Madinat al-Hareeri ehk Siidilinna idee tekkis Dubai meeletud kasvamist jälgides. Linnast peaks saama kaubandus- ja mitmekülgne majanduskeskus, mis ühendaks omavahel Araabiamaid.

„Me ei ole sugugi unistajad, kui räägime 132 miljardi dollari investeerimisest,“ kinnitas Kuveidi strateegiliste uuringute keskuse president ja Pärsia lahe koostöönõukogu nõunik Sami Alfaraj, kelle sõnul on üks linna rajamise eesmärke ka suhete parandamine Iisraeliga.

Läbirääkimisi erinevate riikidega raudteeühenduse loomiseks on peetud juba aastaid, Iraaniga näiteks alustati kõnelusi 1998. aastal.

"Kui me naftat või raha oma mõju laiendamiseks rahumeelsel viisil ei kasuta, siis ei ole meid olemaski. Pärsia lahe ääres elavad inimesed on piisavalt targad, et mõista, kui oluline on nende arengus tehnoloogia, ning nad teavad, et tehnoloogia asub Iisraelis,“ sõnas Sami Alfaraj.

Joonised kavandatava linna kohta tegi Londonis tegutsev arhitektuuribüroo Eric R Kuhne & Associates. Ettevõtte esindaja aga ütles, et esialgu oli projekti hinnanguline maksumus 86 miljardit dollarit (u 800 miljardit krooni). Arhitektuuribüroo ootab praegu Kuveidi valitsuse heakskiitu, et siis ehitustöödega alustada.

Linn peaks valmis saama aastal 2023.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785