21. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara suurendas omakapitali Q Capitali laenuga

Tagamaks võlakirjaemissiooni tingimustes nõutud 30% omakapitali määra võttis AS Q Vara osaühingult Q Capital 86 miljonit krooni allutatud laenu, teatas firma börsile.

86 miljoni kroonine laen on allutatud kõikidele Q Vara kohustustele, selgitas kinnisvarafirma. Kohe peale laenulepingu allkirjastamist alustati laenu konverteerimist omakapitaliks.

Täna esitas Q Vara juhatus Harju Maakohtu registriosakonnale avalduse, etaktsiakapitali suurendataks mitterahalise sissemaksega8 600 000 krooni võrra. Vastavalt Q Vara aktsionäride otsusele emiteeriti860 000 uut aktsiat nimiväärtusega 10 krooni ja ülekursiga 90 krooni aktsia kohta.

Q Vara omakapital suureneb äsjaste tehingute registreerimisel 86 000 000 krooni võrra. Samas tasub teada, et nii Q Varal kui ka Q Capitalil on ühed ja samad omanikud -SLProductions ja Marine Systems.

Audiitor heitis Q Varale ette, et firma andis juhtkonnaga seotud ettevõtetele ja isikutele põhjendamata laenu ning kahjustas sellega võlausaldajate huve. Ehkki Q Vara juht Alo Lillepea lubas aripaev.ee-le raha väljakantimist börsisüsteemi vahenduselselgitada, pole ta seda siiani teinud.

Q Vara tütarfirma Q Ehituse maksuvõlg oli tänaseks kasvanud 6,5 miljoni kroonini. SLProductions võlgneb maksuametile 2,6 miljonit krooni. Lisaks on mõlemal ettevõttel mitmeid uusi hapuks lastudlaenu- ja liisingumakseid.

NASDAQ OMX turuteenuste juht Kalle Viks ütles täna aripaev.ee-le, et kui ettevõte suurendab aktsiakapitali legaalsel viisil ning toimingud on ka börsiteadete vahendusel arusaadavalt jälgitavad, on Q Varale raske midagi ette heita.

"Börsipoolsed sanktsioonid on võimalikud juhul, kui ettevõte satub vastuollu Tallinna Börsi reeglitega. Lisaks on teatud juhtudel võimalik väärtpaberile lisada nn vaatlusmärge," selgitas Viks, "hetkel ei ole me sellist vajadust tuvastanud, kuid jälgime kindlasti edasisi arenguid."

Erinevalt Q Varast tegelevad paljud teised kinnisvarafirmad praeguomakapitali vähendamisega. Plusspoolel olevad ettevõtted nagu osaühingud Ilmarise Kvartal ja Varamaa Kinnisvaravõtavad kümneid miljoneid kroone välja ja teised, kes mullu kahjumit teenisid, vähendavad kapitali kahjumi katmiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785