17. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: laopindade ülepakkumine nügib hindasid

Kuna pakkumine laopindade osas Tallinnas ja Tartus on suurenenud ning nõudlus vähenenud, on olnud surve hindade alanemiseks, seisab Uus Maa Kinnisvarabüroo selle aasta IIkvartali turuülevaates.

Kinnisvaraturul on hetkel piisavalt projekti tasandil olevaid pakkumisi, kus arendajad ootavad klienti, kelle soovi järgi sobilik hoone rajada. Selliselt uute ruumide otsimine annab ettevõttele võimaluse täpselt oma soovide järgi uus pind leida, kuid miinuseks on projekti valmimisaeg.

Uute, nüüdisaegsete tootmisruumide üürihinnad algavad 75 kr/m² ning ulatuvad kuni 90 kr/m². Kui asuda arendajaga läbirääkimistesse, kes on nõus hoone kliendi soovide järgi rajama, on reaalne üürihind 75 kr/m² juurde tingida.

Tartu linna lähiümbruses on pakkumises kümneid tuhandeid ruutmeetreid äri- ja tootmismaad, mille vastu huvi hetkel täielikult puudub, seisab ülevaates. Kuna pakkumine ületab oluliselt nõudlust, siis on samuti märgata hindade alanemist, kuid ostjates see huvi ei ärata – näiteks Ülenurme Tehnopargis on keskmine hinnatase võrreldes aasta algusega langenud umbes 15%, kuid olulist nõudluse kasvu see kaasa pole toonud.

Äriotstarbelisi objekte on pakkumises nii linnas, linna servas kui ka Tartust kaugemal ja suure tõenäosusega suureneb see veelgi. Nõudlus seevastu on oluliselt vähenenud, eriti suur on olnud langus maade ning tootmis- ja laohoonete osas. Vaatamata pakkumismahu suurenemisele ei ole aga hinnad oluliselt langenud. Peamiselt on hindasid langetatud tootmis- ja laohoonetel (üksikutel objektidel kuni 10%) ning ärimaadel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785