14. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kopitav kinnisvaraturg kergitab tasusid

Kes toob müüdavasse korterisse ostja, on praegu kinnisvaraturul tegija maakler. Huvilisi on aga väheks jäänud. Sellest hoolimata ei ole n-ö tegijate vahendustasud langenud, pigem kipuvad tasapisi tõusma.

Urve Nõgu Arco Varast ütles, et üldiselt on maaklerite vahendustasu protsent võrreldes näiteks eelmise aasta juuliga samaks jäänud.

"Kõrgem vahendustasu on üksikutel objektidel, mis on keskustest eemal ja kulud kohale jõudmiseks suured," sõnas ta.

Arco Varas on vahendustasu 3-5 protsenti. "Vahendustasu sõltub objekti likviidsusest ja müügiga seotud kuludest," lisas Nõgu.

"Praegune kinnisvaraturg on selgelt ostjaturg. Piltlikult öeldes, kes toob objektile ostja, on tegija! Ostja leidmine sellises turusituatsioonis on objekti müügikulusid kasvatanud. Lisaks on kasvanud teised kulud, mis mõjutavad vahendusteenuse protsenti. Võib oletada, et vahendusteenuse protsent võib kasvada," selgitas ta.

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff ütles, et maakleritasu suurus erakliendile on viis protsenti.

"See sisaldab hinnakonsultatsiooni, müügieelset konsultatsiooni, juristide kontrollitud lepinguid, turundust ja tagasisidet," lisas tegevjuht.

Kas tasu võib muutuda? "Kuna korterite müük on varasemast raskem, usun, et protsent ei saa väheneda. Pigem on protsendid viimase aastaga tõusnud. Edaspidi usun, et väga väikeste vahendustasudega tööd enam ei tehta. Vahendustasud hakkavad järjest rohkem eristuma. Mida raskem on korterit müüa, seda suurem on vahendustasu," selgitas ta.

Katrin Klein-Näppi Ober-Hausist ütles, et veel hiljuti oli kinnisvara müümine kiire ja lihtne.

"See andis võimaluse ka vahendustasu protsenti alla kaubelda. Praeguses turusituatsioonis on ostja leidmine pikk ja aeganõudev protsess. Ka reklaami maht on kordades kasvanud," põhjendas Klein-Näppi, miks on vahendustasu protsent tõusnud.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et korterite müügi korraldamise eest küsitav vahendustasu on tavapäraselt 2-5 protsenti korteri hinnast.

"Konkreetne protsent sõltub juba vara iseloomust," lisas Sooman.

Kas protsent muutub? "Siiani see vahemik muutunud pole ja usutavasti lähitulevikus ei muutu ka," sõnas juhatuse liige.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785