9. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõik ei mahu maakleriks

Kinnisvaramaaklerid on loomult inimesed, kes on kahe jalaga maa peal ega ela boheemlase elu. Hätta nad seepärast turu jahtudes ei jää, usub viis aastat maaklerina leiba teeninud Külli Kaljulind.

Kuid uue töökoha või vähemalt lisateenistuse järele peavad paljud neist hakkama vaatama küll. Ei pea tulema krahhi, et mõista, et ilus elu kinnisvaraturul on mõneks ajaks möödas.

Alates kinnisvaraturu tipphetkest 2006. aastal on tehingute arv vähenenud pea kaks korda.

Kui kinnisvaratehingute rahaline väärtus on kahanenud järjest neli kvartalit, siis tehingute arv juba kaheksa kvartalit. On kinnisvaramaaklereid, kellel on kadunud pea kogu teenistus.

Külli Kaljulind ise leidis uue põhitöökoha projektlahenduse konsultandina, kelle tööks on servituudilepingute koostamine ja maaomanikega läbi rääkimine. Turu jahtumine mängis töökoha vahetusel suurt rolli. "Olen põhiline pere ülalpidaja ega saanud oodata, käed rüpes," nendib Kaljulind, kelle tuttavad maaklerid hangivad samuti kõrvalt muud teenistust.

Kaljulind ja tema tuttavad pole erand. "Kaadrivoolavus on suurenenud," tähendab Uus Maa Kinnisvara värbamisspetsialist Monika Kähr. Ta ennustab, et suuremad liikumised leiavad aset suvel ja sügiseks on pilt selge. "Uusi tulijaid on siiski vähem kui varem," sõnab Kähr, kelle sõnul jäävad tööle head spetsialistid.

Aasta alguses avaldas 1Partner Kinnisvara uuringu tulemused, millest selgus, et õige pea paneb uksed kinni veerandsada kinnisvaravahendusega tegelevat ettevõtet ehk pea kümnendik 300st turul tegutsejast. Kas turult lahkub ka kümnendik maakleritest? See on Staaring Kinnisvara juhatuse esimehe Peeter Nurmi sõnul liigagi tagasihoidlik prognoos.

Maakleri elukutse populaarsus on igatahes kahanenud. Kutseeksami tegijaid oli tänavu kevadel poole vähem kui mullu. Ja kui mõni aasta tagasi olid kinnisvarateemalised koolitusgrupid kohemaid huvilistest pungil, siis nüüd on osalejaid raske kokku saada.

Esimeses järgus peab turult lahkuma libamaakleritena tuntud seltskond, nendivad kinnisvarafirmad. OÜ Kinnisvaraekspert Tallinn asedirektor Aivar Roosik nendib, et maakleriks olemine pole enam kerge rikastumise võimalus.

Teiseks saab määravaks töökogemus. "Kuigi tehingute arv on vähenenud kõigil maakleritel, annab see kõige valusamini tunda vähese staažiga maaklerite hulgas ehk siis nende hulgas, kes sisenesid kinnisvaraturule 2007. aastal," nendib 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

Ent - kui vähesed staarid välja arvata, siis sissetulekud on vähenenud kõigil. "Üsna mitmed kinnisvarafirmad, ka suuremad, on oma tegevust koomale tõmmanud, ära on antud üleliigseid büroopindu, koomale on tõmmatud kulusid," sõnab Vahter.

Kuna kokku kuivavad just buumi ajal loodud väiksed firmad, siis on liikumist näha ka sektori sees suurematesse ettevõtetesse. Tugevatele firmadele on see muidugi mokkamööda. Domus Kinnisvara peamaakler Maria-Kristina Sarapik tervitab tihenevat konkurentsi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785