6. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERI Kinnisvara ja 1Partner võrdsed vastased

ERI Kinnisvara ja 1Partner Kinnisvara on kevad-suvises korterimüügi tehinguaktiivsus võrdsed vastased, mõlemal on ette näidata ühes kuus keskmiseltkümme-kakskümmendtehingut.

ERI Kinnisvara Põhja-Eesti tegevjuht Andres Teder ütles aripaev.ee-le, et Tallinnas ja selle lähiümbruses on ERI Kinnisvarakäesoleva aasta esimese nelja kuu korterite tehingute arv olnud vahemikus11-19 kuus, lisaksveel üüritehingud.

„Üldjoontes võib sellise tehingute arvuga praeguses turusituatsioonis veel rahule jääda. Võrreldes näiteks eelmise aasta tehingute arvuga ei ole väga suuri tehingute arvu kõikumisi esimesel neljal kuul olnud, küll on aga sarnaselt kinnisvaraturuga muutunud ka meie tehingute struktuur,“ sõnas Teder ning lisas, et korterite valdkond ongi sellel aastal kõige aktiivsem olnud, seevastu maade ja majade tehinguaktiivsus on väiksem kui eelmisel aastal.

Rahulolematusest aimu andes ütles Teder: „Kuigi jah, alati võiks parem olla ning suvi toob tõenäoliselt kaasa ka mõningase tehingute languse.“ Tema andmetel on kõige passiivsem praegu äripindade turg, kus ostuvalmidus on praeguses turusituatsioonis väike ja oodatakse, milliseid muutusi toob lähitulevik.“ Olulist rollihakkab mängima ka teise poolaasta üldise majanduskeskkonna paranemine või halvenemine, oli Tederi seisukoht.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahterisõnul on 1Partner Kinnisvara käesoleval aastal teinud Tallinnas ja Harjumaal korteritega keskmiselt 13-14 tehingut kuus. „Mõistagi tehti kinnisvarabuumi tippaegadel tunduvalt rohkem tehinguid. See arv oli hinnanguliselt kaks korda suurem.“

Maade ja majadega on lood kesisemad. Ühes kuus tuleb Tallinnas ja Harjumaal käeoleval aastal keskmiselt 3-4 tehingut kuus. „Ka see arv oli kinnisvarabuumi tippaegadel kordades suurem,“ lisas Vahter.

Tehingute arv kuus on arvestades üldist majanduse seisu ootuspärane. „Hinnanguliselt on kinnisvaraturg sama aktiivne, kui see oli 2003.-2004. aastal enne buumi. Siis oli positiivseks teguriks asjaolu, et tehingute arvu trend oli kasvav. Täna on olukord vastupidine,“ rääkis Vahter.

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele, et kinnisvarafirmad soovivad kõrgeid kinnisvarahindu, on tegelikkus mõneti vastupidine, sõnas tegevdirektor, kelle kinnituseltahavad vahendajad stabiilsust ja müüjate pakutud hindade vastavust turuolukorrale. „Tänases turusituatsioonis on kinnisvarahinnad nagu palgadki allapoole jäigad, mis tähendab, et kui reaalsed turuhinnad on langenud, ei aktsepteeri seda müüjad või aktsepteerivad seda liiga hilja. Seetõttu jäävad tehingud, vaatamata mõlemapoolsele soovile liigsuurte hinnakääride tõttu ära.“

Kui kaua kulub enne, kui müüakse ära kõik turul olevad uued korterid, Vahter otseselt öelda ei oska. „Müügiperioodid sõltuvad eelkõige omanike tahtest,“ märkis ta.Samuti ei hakanud mees spekuleerima müügis olevate uute korterite arvu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785