6. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Varal miljardist kolmandik ?kulutatud

Kui Arco Vara kulutab aasta tagasi IPOst saadud miljardit krooni samas tempos kui esimesel aastal, jookseb kahjumit teeniv ettevõte kahe aasta pärast rahast tühjaks. Siiski plaanib Arco Vara edaspidi rahaga konservatiivsem olla.

"Ma olen harjunud rohkem eurodes rääkima. Kui saime IPOst 64 miljonit eurot (1 miljard krooni - toim), siis tänaseks on meil alles jämedalt 40 miljonit eurot (625 mln krooni)," ütles Arco Vara juhatuse esimees Aare Tammemäe. Tema sõnul on suur osa rahast läinud uuteks investeeringuteks, aga edaspidi samas tempos raha ei kulutata. "Kui pangad on konservatiivsed, siis meie oleme ka konservatiivsed raha välja andes," lisas Tammemäe.

Igatahes on Arco Vara müügikäive kordades vähenenud, seda eelkõige korteribuumi lõppemise tõttu. "Korterite müük on järsult ära kukkunud. Me müüsime aasta tagasi sisuliselt 60 korterit Kolde puiesteel ühe kuuga. Praegu on meie tempo 5-7 korterit kuus ja see on väga hea müügitulemus, kuna meil laos 30 korterit," rääkis Tammemäe.

Hansapanga analüütiku Sander Danili sõnul käitub Arco Vara likviidsust hoides mõistlikult.

"Ettevõtte arengu seisukohast oli IPO positiivne. Raha läks ettevõttesse ja seda on mõistlikult investeeritud ning suur osa sellest on veel alles. Samuti hoiab ettevõte likviidsust, mis on igati mõistlik tegevus," lisas Danil.

Analüütiku sõnul on enamik rahast investeeritud Eestist välja, näiteks Ukraina ja Bulgaaria arendusprojektidesse.

Samas on paljud aktsionärid usu Arco Varasse kaotanud. Praegu usuvad Arco Varasse kõige rohkem Briti investorid, kelle käes on pooled vabalt kaubeldavatest aktsiatest. "Jaeinvestoreid on arvuliselt palju, aga koguseliselt täiesti olematu," ütles Tammemäe.

Arco Vara juhatuse esimehe hinnangul on ettevõtte kinnisvaraprojektide väärtus üle kahe korra suurem kui turuväärtus. Ettevõtte arengu seisukohast oli IPO positiivne.

Üldiselt iseloomustab aktsionäride usku ettevõttesse raha, mille aktsionär võidab, kui ettevõte jätkab tegevust, selle asemel, et varad maha müüa. Seega puudub aktsionäridel usk Arco Vara tulevikku, kuna ettevõtte turuväärtus on oluliselt väiksem varade väärtusest.

Arco Vara juhatuse esimehe Aare Tammemäe sõnutsi liigub karussell praegu liiga kiiresti. "See on pendliefekt. Nii nagu buumiajal reageerisid pangad ja inimesed üle, siis nüüd reageeritakse teistpidi üle. Toimub lumepalliefekt," lisas Tammemäe. Tema sõnul on praegune aktsiahind absurdne.

"Ma olen 100 protsenti nõus, et aktsia hind on põhjendamatult madal," ütles Tammemäe. Mehe hinnangul on Arco Vara kinnisvaraprojektide väärtus üle kahe korra suurem kui turuväärtus. "Colliers hindas meie projektide tulevikuväärtuseks 178 miljonit eurot (2,8 miljardit krooni - toim). Aga meie turuväärtus on kõigest 75 miljonit eurot (1,2 miljardit). Raha meie kontol on 40 miljonit eurot. See tähendab, et 35 miljonit eurot peaks olema meie tänase portfelli väärtus. See on absurdne."

Kommentaarid

Aare Tammemäe, Arco Vara juhatuse esimees

Me valmistame ette kaht suurt projekti. Üks on kontorihoone Laeva tänaval Admiraliteedi basseini juures ja teine on Tivoli ehk elamuprojekt Kadriorus. Võtame ehitusfirmadelt pakkumisi ja need ainult rõõmustavad. See teeb meie jaoks projektitootlused oluliselt paremaks, kuna ehitushind mõjutab seda märgatavalt. Ehitushind on võrreldes eelmise aasta sama ajaga alla tulnud umbes 20%, mis on ülipalju.

Elmar Rusing, Balsnacki juht, Arco Vara eksaktsionärMul oli IPO ajal vaba raha ja panin selle Arco Vara aktsiatesse. Minul on põhimõte, et ma olen pikaajaline investor ja kahjumiga ei müü. Aga ühel päeval mõtlesin, et midagi head sealt ei tule. Müüsin aktsiad maha. Võib-olla väikeses miinuses oli, aga täpselt ei mäleta. Praegu veel ostma ei hakkaks. Kuigi tõenäoliselt väiketegijad kukuvad ära ja suured jäävad ning tõenäoliselt järgmisel aastal pööravad aktsiad jälle tõusule.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785