18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majaomanikel on peagi kohustuslik energiapass, mida pole kuskilt saada

Alates tuleva aasta esimesest kuupäevast on vaja kinnisvara müügi korral esitada energiapass. Praegusel hetkel ei ole aga energiapassi kuskilt saada, kuna dokument on alles valmimisjärgus majandus- ja kommunikatsiooni ministeeriumis.

Kõigest pool aastata on jäänud ajani, mil kõikidel majadel peab olema energia pass.Seda nõuab seadus. Praeguseks hetkeks ei ole ühtegi ei riikliku ega erainstitutsiooni, kes vastava dokumendi väljastaks, kirjutas tänane Delovoje Vedomosti.

Alates 01.01.2009 jõustubmuudatus ehitusseadustikus. Nimelt kinnisvara müügi korral peab müüa ostja soovi korral ette näitama energiapassi.

Murelikud korteriomanikud helistavad järjepidevalt Eesti korteriteühistute liitu, et saada informatsiooni ja abi, kust vastav sertifikaat saada.

Tallinna- ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva sõnul ei saa antud sertifikaati hetkel veel kuskilt.

„Hetkel mitte kuskilt,“ vastas mees ajakirjaniku küsimusele, kust saab alates 01.01.2009 kohustuslikuks muutuvat energiapassi endale soetada.

„Praegusel hetkel on sertifikaat väljatöötlemisel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis. Dokument peaks valmima augusti lõpuks. Seda dokumenti on vaja ainult juhul, kui soovite oma kinnisvara müüa. Enne ostu-müügi tehingu lõpule viimist võib notar seda dokumenti küsida,“ kirjeldas Jõgeva sertifikaadi vajalikust.

Tallinna Tehnikaülikooli professori Teet-Andres Kõivu sõnul on Eestil olnud kolm aastat, et kõne all oleva dokumendi välja töötamiseks. „ Seaduse muudatus võeti vastu juba 2006. aastal. Euroopa Liit andis Eestile kolm aastat aega, et välja töötada standardititele vastav sertifikaat,“ rääkis professor. Mees lisas, et kui Eesti ei jõua vajaliku sertifikaadiga antud tähtajaks valmis, tundub suurt poleemikat tekitanud suhkrutrahv vaid kübekesena järgmise trahvi kõrval.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785